Rođendanski koncert
0

Ukrajinski pjevači ispred zatvora pjevali Juliji Timošenko

SRNA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ukrajinski pjevači održali su danas rođendanski koncert za opoziconog lidera Juliju Timošenko ispred kapije zatvora u Kijevu, gdje ona izdržava zatvorsku kaznu.

Na koncertu se okupilo vše od 3 000 njenih pristalica, koje su uzvikivale njeno ime i parole podrške bivšoj premijerki. Ostali su pjevali sa popularnim ukrajinskim pjevačima folk muzike.

Timošenko, koja je bila premijer dva puta, nalazi se u pritvornom centru u Kijevu od kada joj je ljetos izrečena sedmogodišnja zatvorska kazna zbog zloupotrebe položaja.

Ona i njene pristalice tvrde da je riječ o političkoj osveti predsjednika Viktora Janukoviča, koji ju je porazio u drugom krugu predsjedničkih izbora u februaru 2010. godine.

Ovaj slučaj poremetio je planove Ukrajine o jačanju veza sa EU, čije članice smatraju da je presuda protiv Timošenkove politički motivisana i traže njeno oslobađanje.

Predsjednik Janukovič odbio je da interveniše, a ukrajinsko tužilaštvo priprema seriju novih optužnica protiv Timošenkove.

Kćerka bivše premjerke, Evgenija, rekla je novinarima ispred zatvora: "Danas je njen rođendan, ali ovo za mene nije proslava. Ovo je tužan dan zato što je na u zavoru."
Policija nije pokušala da rastjera okupljene.

Timonšenkovu niko nije vidio na prozorima zatvora Lukjanivska, niti je poznato da li je mogla da čuje koncert.

Njene pristalice strahuju da je zdravlje Timošenkove narušeno, a pojavili su se i izvještaji o tome da ona ima problema sa bolovima u leđima.