Na borbenom dežurstvu
81

Ukrajinici objavili podatke: Koliko se ruskih brodova nalazi u Crnom, Azovskom i Sredozemnom moru

V. K.
Ruska mornarica također je oštećena ratom u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Ruska mornarica također je oštećena ratom u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je podatke o aktuelnom stanju unutar mornarice Ruske Federacije te su se osvrnuli na broj ruskih brodova u nekoliko mora.
Naime, Ukrajinci su objavili informacije o tome koliko Ruska Federacija u ovom trenutku posjeduje brodova na borbenom dežurstvu u Crnom, Azovskom te Mediteranskom moru.

Prema objavljenim informacijama, od 6. januara jeadn ruski brod nalazi se u borbenom dežurstvu u Crnom moru, dok su dva ruska ratna broda pozicionirana na borbenom dežurstvu na području Azovskog mora.

Ipak, najveći broj brodova nalazi se na Sredozemnom moru.

"Na području Sredozemnog mora nalazi se devet neprijateljskih brodova, od kojih je pet nosača krstarećih projektila Kalib s ukupno 72 projektila", naveli su iz Ministarstva odbrane Ukrajine.

Podsjetimo, prije dva dana ruska vojska je u službu pustila i fregatu "Admiral Gorškov" koja bi trebala preći put preko Atlantskog te Indijskog okeana.

Puštanju u službu prisustvovali su i ministar odbrane Sergej Šojgu i predsjednik države Vladimir Putin.

"Danas fregata Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov sa hipersoničnim projektilima Cirkon na brodu kreće na dalekometnu plovidbu preko Atlantskog i Indijskog okeana, kao i Sredozemnog mora", rekao je ministar.

Puštanje u službu ove fregate komentirao je i Dmitrij Medvedev koji je izjavio kako je "Admiral Gorškov" najbolji poklon NATO-u za Novu godinu.

"Glavni poklon za Novu godinu sa projektilima 'Cirkon' otišao je jučer na obale NATO zemalja. Domet od 1.000 kilometara njihove upotrebe daje garanciju za savladavanje svake protivraketne odbrane. Predstavljat će prijetnju za svakoga ko predstavlja direktnu prijetnju Rusiji i našim saveznicima", poručio je.