Nemilosrdna paljba
165

Ukrajinci objavili snimak kako britanskim haubicama uništavaju rusku opremu

F. H.
Screenshoot: Telegram
Screenshoot: Telegram
Valerij Zalužni, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, objavio je videosnimak koji prikazuje vojnike dok koriste haubicu L119 proizvedenu u Velikoj Britaniji za uništavanje ruske vojne opreme.

"Naše artiljerijske jedinice koristile su britansku haubicu L119 za izvršenje borbene zadaće. Uništili su neprijateljski SPG-9 (protivtenkovski top sovjetske proizvodnje) i njegovu municiju, te oštetili neprijateljski minobacač 2B9 Vasilek", napisao je Zalužni.

Ben Wallace, ministar odbrane Velike Britanije, rekao je u julu 2022. da će Velika Britanija poslati više od 20 samohodnih haubica M109 kalibra 155 mm i 36 komada artiljerije L119 te municiju Oružanim snagama Ukrajine. To se kasnije i dogodilo, a haubice Ukrajincima odlično služe u borbama.

U augustu 2022. ukrajinske zračno-jurišne snage objavile su videosnimak koji prikazuje ove 105 mm haubice L119 u akciji.

Objasnili su da su brza paljba i mobilnost oružja među njegovim ključnim prednostima, jer ti faktori često određuju sposobnost oružja da izdrži u stvarnosti modernog ratovanja. Sada su još jednom objavili snimak kojim pokazuju njihovu razornu moć.