Poruka iz ambasade
29

Ukrajina žestoko kritikovala Srbiju: Osuda Majdana jednaka je osudi srpskih ustanaka

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ambasada Ukrajine u Beogradu saopćila je da je osuda prvog ili drugog ukrajinskog "Majdana" u Srbiji ekvivalentna osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka, i da je nedopustivo predstavljati evropski izbor Ukrajinaca u negativnom kontekstu.
Ukrajinska ambasada se referirala na izjave srbijanskih političara koji su proteste u Srbiji okarakterisali kao "pokušajem novog Majdana".

"Meni je svaki pokušaj upada u institucije dramatičan i pokazuje namjeru da se nasiljem mijenja izborna volja građana. Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Republike Srbije, za sve ostale građane Beograda", kazala je nešto ranije premijerka Srbije Ana Brnabić.

"U političko-informacionom prostoru Srbije ponovo se pominje Revolucija dostojanstva u Ukrajini (Majdan), kojoj se često pokušavaju dati negativne ocjene. Osuda prvog ili drugog ukrajinskog Majdana u Srbiji ekvivalentna je osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka, koji takođe predstavljaju revolucije dostojanstva srpskog naroda i koji su podigli srpsku državu iz pepela", navela je ukrajinska ambasada.

Ambasada je dodala da se država Ukrajina ni na koji način ne miješa u unutrašnju političku situaciju u Srbiji i da "smatra nedopustivim pokušaje iskrivljavanja historije Ukrajine, posebno predstavljanja svjesnog evropskog izbora ukrajinskog naroda u negativnom kontekstu".

"Moramo još jednom skrenuti pažnju na činjenicu da problem Ukrajine i Evrope nije evropski izbor ukrajinskog naroda, već ruska agresija na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu", navodi se u saopćenju.

Ambasada je dodala da "računa na javnu osudu brutalne agresije Rusije, čije je rukovodstvo odlučilo da započne sveobuhvatni rat protiv Ukrajine kako bi je kaznili zbog želje za slobodom i izbora sopstvenog puta, uz brutalno narušavanje temeljnih načela međunarodnog prava - političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta država".