Svijet
12

Ukrajina: Stotine povrijeđenih u sukobima policije i demonstranata

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U sukobima između antivladinih demonstranata i policije na ulicama Kijeva je do sada povrijeđeno na stotine osoba dok je veliki broj završio u bolnici.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je saopćilo da je u sukobima povrijeđeno 119 policijaca do čega je 80 prebačeno u bolnice.

Dodaje se da je su demonstranti u sukobima sa policijom koristili molotvljeve koktele, barikade ali i kamenice.

S druge strane, prema posljednjim navodima, broj povrijeđenih među demonstrantima je prešao stotinu. Prema navodima gradske uprave Kijeva, u sukobima policije i demonstranata do sada su povrijeđena 122 demonstranta, od čega je 50 završilo u bolnici.

Također, prema posljednjim podacima, prilikom sukobljavanja policije i demonstranata je povrijeđeno i oko 30 novinara koji izvještavaju sa lica mjesta.

Inače, nakon mitinga “Narodnog parlamenta” održanog 19. januara ove godine u Kijevu, u sukobima policije i demonstranata povrijeđen je značajan broj osoba.

S druge strane, u Ukrajini su počeli pregoviri vlasti i opozicije u cilju pronalaska rješenja aktuelne krize, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) parlamentarka i savjetnica ukrajinskog predsjednika Anna German.

Sastanak se održava u kabinetu generalnog sekretara Vijeća nacionalne sigurnosti Ukrajine, Andreija Klueva. Opoziciju predstavljaju bivši ministar unutrašnjih poslova Yuri Lutsenko, predstavnik stranke Svoboda Ruslan Koshulinskiy, predstavnik stranke Udar Vitaly Kovalchuk te predstavnik stranke Batkivshchina (Otadžbina) Aleksandar Turchinov. Ispred Vlade sastanku prisustvuju Andrei Kluev, te parlamentarci Andrei Pornov i Yelena Lukash.

Ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovich jučer je zadužio generalnog sekretara Vijeća nacionalne sigurnosti Andreija Klueva da oformi radnu grupu za pregovore sa opozicijom.