Svijet
8

Demonstranti Kijev blokirali bunkerima od vreća s pijeskom

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Antivladini demonstranti u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, vrećama napunjenim pijeskom formirali su više bunkerima kojima su i fizički odvojili policijske od sopstvenih zona.

Demonstranti od jutros jačaju barikade u više dijelova tog grada, nakon bezuspješnih razgovora opozicionog lidera Vittalija Klička sa predsjednikom te zemlje Viktorom Janukovičem.

Iako su Kličko i Janukovič saglasni kako sve nesuglasice trebaju biti riješene dijalogom, zahtjevi opozicije nisu ispunjeni.

Antivladini demonstranti u centru glavnog grada Ukrajine Kijeva okupirali su zgradu Ministarstva poljoprivrede.

Demonstranti koji  na ulicama već nekoliko mjeseci polomili su stakla na zgradi Ministarstva, koja se nalazi u ulici Krešćatik i pritom je okupirali. Unutar zgrade su postavili barikade i zatvorili sve kancelarije pri čemu nije pričinjena bilo kakva materijalna šteta.

Prema navodima demonstranata, cilj ulaska u zgradu ministarstva je zaštita demonstranata od niskih temperatura. Također, u jednoj prostoriji unutar zgrade napravljena je improvizirana ambulanta za pružanje pomoći povrijeđenim demonstrantima.

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov izjavio je da će vlada podnijeti ostavku samo odlukom državnog parlamenta, a nerede u zemlji nazvao je vojnim udarom.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopćilo je kako su demonstranti protiv policije tokom jučerašnjih protesta koristili zapaljive i eksplozivne naprave. Saopćeno je da se policija povukla nakon intervencije. Na ulice su izašli i pravoslavni sveštenici koji apeliraju na okupljene jjude da prekinu sa neredima.

Sukobi se šire cijelom Ukrajinom, a demonstranti su jučer napali vladine kancelarije u tri grada na zapadu zemlje i primorali jednog regionalnog guvernera na ostavku.

Američki potpredsjednik Joseph Biden ranije je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Viktorom Janukovičem zatražio prekid sukoba i upozorio na posljedice ako se situacija ne popravi.

Evropska unija je upozorila vlasti u Kijevu da zaustave nasilje, dok je Rusija optužila Washington i Bruxelles da se miješaju u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Epilog nemira koji su u Kijevu počeli 19. januara je najmanje troje mrtvih i na stotine povrijeđenih demonstranata i policajaca.