Svijet
13

Ukrajina: Postignut dogovor sa opozicijom, vojska se povlači

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajinski demonstranti i policija jutros ne pucaju jedni na druge u glavnom gradu Kijevu nakon što je nekoliko desetaka, uglavnom demonstranata, ubijeno jučer u sukobima.

Hiljade demonstranata su i dalje na glavnom kijevskom Trgu nezavisnosti (Maidan), uprkos pokušajima snaga sigurnosti da ih rastjeraju.

Parlament Ukrajine je jučer donio odluku o prekidu rada antiterorističkih jedinica te je donesena odluka da se vojska povuče u kasarne, odnosno da prestane djelovati.

Tokom jučerašnjeg dana ubijeno je oko 80 ljudi, javili su neki mediji, a ranjeno je njih više stotina.

Iz predsjedništva Ukrajine je također saopćeno da je postignut dogovor sa opozicijom, ali nisu saopćeni detalji. Opozicija nije potvrdila da je došlo do bilo kakvog dogovora.

Tokom ranijih dana opozicioni lideri nisu izlazili s konačnim zaključkom da je postignut bilo kakav dogovor dok ga i demonstranti ne odobre.

Razgovori između opozicije i vlasti su vođeni uz posredovanje francuskog, poljskog i njemačkog ministra inozemnih poslova, a prisustvovao im je i predsjednik Viktor Janukovič.

Iz Janukovičevog kabineta je saopćeno da će danas u 11 sati biti potpisan sporazum sa opozicijom.

Također tokom jučerašnjeg dana ministri inozemnih poslova EU su se obratili saopćenjem za javnost, gdje su naveli kako će za ukrajinske zvaničnike biti i nekih sankcija zbog nasilja.

Četvrtak je bio najkrvaviji dan otkako su počeli nemiri u novembru. Jučer je, prema medijskim izvještajima i svjedočenjima mnoguh, policija ubila veći broj civila-demonstranata pucajući iz snajpera.