Svijet
3

Ukrajina: Sloboda za privedene demonstrante, zemlja se distancirala od EU

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič prihvatio je nacrt zakona kojim se predviđa oslobađanje svih demonstranata koji su privedeni tokom održavanja antivladinih protesta nakon što vlasti te zemlje nisu potpisale trgovinski sporazum sa Evropskom unijom (EU).

Naime, od prisutnih 367 poslanika, koliko ih je prisustvovalo zasjedanju u državnom parlamentu, njih 339 je prihvatilo nacrt zakona.

Ukrajinska opozicija tvrdi da spomenuti zakon predviđa “oslobađanje svih demonstranata i nepokretanje sudskog procesa protiv istih”.

Inače, predsjednik Ukrajine Janukovič kritikovao je zvaničnike zapadnih zemalja koji posjećuju demonstrante koji se protive odluci vlade Ukrajine da potpiše ekonomski sporazum sa Rusijom, poručivši se stranci ne trebaju miješati u unutrašnje poslove njegove zemlje.

“Protivim se tome da se neki političari van Ukrajine miješaju u unutrašnja pitanja naše zemlje i da nam govore kako da živimo. Niko nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja”, kazao je on.

Podsjetivši da su nedavno američki senator John McCain, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i još neki evropski parlamentarci posjetili demonstrante na Trgu nezavisnosti u Kijevu, ukrajinski premijer je istakao da je nemoguće da neke druge zemlje određuju Ukrajini koje političke odluke da donosi.

Naglasio je da Ukrajina još uvijek nije prekinula sve pregovore sa EU iako je potpisala sporazum o trgovini sa Rusijom.

“Mogu reći da smo samo obustavili razgovore o potpisivanju sporazuma o trgovini sa EU. Nakon što smo potpisali sporazum sa Rusijom, sada imamo status zemlje posmatrača u Carinskoj uniji koju predvodi Rusija, a u kojoj se još nalaze Bjelorusija i Kazahstan.

Inače, Janukovič i ruski predsjednik Vladimir Putin 17. decembra su potpisali sporazum o pristupanju Ukrajine Carinskoj uniji.

Prema tom sporazumu, Rusija je odobrila ekonomsku pomoć Ukrajini snizivši cijene prirodnog plina za jednu trećinu, sa dosadašnjih 400 na 268 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija spremna kupiti ukrajinske državne obveznice u vrijednosti od 15 milijardi dolara kako bi podržala ukrajinsku ekonomiju.

Nova cijena prirodnog plina za Ukrajinu primjenjivat će se od 1. januara 2014, a ugovor će važiti do 2019., rekao je zamjenik ministra Yuriy Boyko.

“Na saatanku nije bilo riječi o Carinskoj uniji”, kazao je Putin referirajući se na navode o uspostavljanju carinske unije između Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

Ruski gasni gigant Gazprom objavio je rezime cijena prirodnog plina koji se isporučuje 21 zemlji u februaru ove godine.

Oni su otkrili da je Velika Britanija za 1.000 kubnih metara plaćala 363 dolara, a da je najveću cijenu 1.000 kubika plina plaćala Makedonija - 563 dolara.

Gazprom je izvozio plin u Tursku po cijeni od 406 dolara za 1.000 kubika, i Turska je bila rangirana na osmom mjestu među 21 zemljom.

Prema riječima ekonomista, Ukrajina hitno treba pomoć od 10 milijardi dolara. Očekuje se da bi to pomoglo u ozdravljenju ekonomije zemlje koja se ovih dana suočava s protestima nezadovoljnih građana.