Svijet
10

Ukrajina se okrenula bivšim sovjetskim republikama umjesto EU, na ulicama protesti

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija (EU) je izrazila razočaranje zbog odluke Ukrajine da unaprijedi ekonomsku saradnju sa Zajednicom nezavisnih država u kojoj se nalazi i Rusija.

Iz EU-a poručuju da bi eventualni ekonomski i privredni sporazum Ukrajine i EU povećao investicije u toj zemlji i doprinio stabilizaciji ekonomije.

“Ovo je razočaravajuće, ne samo za EU, već i za narod Ukrajine”, navela je u saopćenju visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Catherine Ashton.

Ona smatra da bi potpisivanje sporazuma između EU i Ukrajine omogućilo nove strane investicije toj zemlji.

“To bi sigurno pružilo jedinstvenu šansu da se preokrene nedavni obeshrabrujući trend smanjenja stranih direktnih investicija u Ukrajini i dalo podsticaj za pregovore za novi stand-by aranžman sa MMF-om”, kazala je Ashton.

Slično mišljenje dijele i brojni Ukrajinci koji su zbog ovakve odluke svoje vlade odlučili izaći na ulice i iskazati protest.

Također, posmatračka misija Evropskog parlamenta u Ukrajini je saopćila da evropske integracije u toj zemlji mogu svojim potpunim sprovođenjem na najbolji način doprinijeti modernizaciji i ekonomskom napretku Ukrajine.

Međutim, Ukrajina je već saopćila da je suspendovala taj proces sa Briselom, navodno, u interesu “nacionalne sigurnosti” i da će obnoviti aktivan dijalog i saradnju sa Rusijom.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unaprijedi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući i Rusiju.

Prema riječima Putinovog portparola Dimitrija Peskova, predsjednik Rusije izrazio je spremnost za jačanje ekonomske saradnje sa Ukrajinom.

"Predsjednik Putin spreman je za trilateralne pregovore i za usavršavanje modaliteta trgovine i ekonomske saradnje Zajednice nezavisnih država", navodi Peskov.

On nije želio komentirati odluku Kijeva da prekine pripreme za potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom, naglašavajući da je to unutrašnje pitanje Ukrajine.

Zajednica nezavisnih država (ZND), osnovana u decembru 1991. godine, je privredni, politički i ekonomski savez 11 bivših sovjetskih republika, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina, Uzbekistan. ZND-u se 1993. godine pridružila i Gruzija, ali je nakon rata sa Rusijom 2008. godine napustila savez. Sjedište ZNBD-a je u Minsku.