Svijet
2

Ukrajina: Pripreme za djelimičnu evakuaciju Donjecka

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lokalna policija priprema djelimičnu evakuaciju oblasti Donjecka, na istoku Ukrajine, saopštio je premijer narodne Republike Donjeck Aleksander Borodaj.

Stotine hiljada izbjeglica mogle bi da napuste grad. Borodaj je rekao da će evakuacija biti dobrovoljna i da bi mogla početi u narednim danima, prenio je "Glas Rusije".

U međuvremenu, pripadnici policije napali su ukrajinske snage na aerodromu u Donjecku, objavio je ministar odbrane u lokalnoj administraciji Igor Strelkov.

Zvaničnici su zatražili od građana da se ne približavaju prozorima, da ne izlaze na balkone i da ne napuštaju kuće i stanove.

Interfaks je prenio da se snažne detonacije i pucnjava čuju iz pravca aerodroma u Donjecku, a iznad grada su uočeni ukrajinski borbeni avioni.

U noćašnjim okršajima na istoku Ukrajine poginula su najmanje četiri ukrajinska vojnika, a 12 je ranjeno, saopštili su ranije vojska i granična služba.

Zvaničnik ruske Federalne službe bezbjednosti Vasilij Malajev rekao je da su od sinoć privremeno zatvorena tri velika granična prelaza sa Ukrajinom istočno od Donjecka zbog žestokih sukoba u toj oblasti.

Itar-tas je prenio da je nekoliko ljudi poginulo, a 15 ranjeno kada je pucano na autobus sa rudarima u regionu Luganska.