Svijet
0

Ukrajina: Nove borbe u blizini ruske granice južno od Donjecka

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U utorak su se vodile borbe u blizini ruske granice u obalskom sektoru Novoazovska, južno od pobunjeničkog uporišta u Donjecku, gdje su ukrajinske vlasti potvrdile prethodnog dana da su zaustavile kolonu oklopnih vozila koja su došla iz Rusije.

Gust dim se vidio iznad sektora Novoazovska, priobalnog grada od 11.000 stanovnika pod kontrolom lojalista na obalama Azovskog mora, 12 kilometara zapadno od ruske granice, objavili su novinari agencije AFP.

Očevici su prijavili nekoliko eksplozija koje su se čule cijelo jutro na periferiji i u gradu, u pravcu granice.

"Bombardovanje Novoazovska od strane ruskih plaćenika traje i u ovom trenutku. Prema prvim informacijama, u plamenu je i jedna bolnica", rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

Ukrajinska vojska je potvrdila u ponedjeljak da je zaustavila kolonu od "deset tenkova i dva oklopna vozila za prevoz trupa", sa separatističkim zastavama koji su prešli granicu iz Rusije, što je Moskva demantirala.

"Rusija pokušava da stvori novi front na jugu u regiji Donjecka. (...) U ovom trenutku, ukrajinska vojska pojačava linije odbrane oko Novoazovska", rekao je Lisenko.

Prema riječima stanovnice koju je kontaktirao AFP, brojni stanovnici pobunjeničkog uporišta u Donjecku, koji su pobjegli od borbi koje se tamo odigravaju, i koji su našli utočište u ovom malom primorskom gradu, odlučili su se vratiti svojim kućama.

"Sve autobuske karte za Donjeck su rasprodate za dva sljedeća dana", navela je ova stanovnica.

Civili koji su napuštali grad u automobilima u utorak, su izvještavali novinare AFP-a. Prema jednoj ženi, koja je stajala iza automobila sa svojom djecom, dok je njen suprug lijepio natpis "djeca" na vjetrobranu, posljednji pucnji su bili u 11.00 sati (08.00 po srednjoevropskom vremenu).

Pobunjenički šefovi su u utorak započeli kontraofanzivu južno od njihovog uporišta u Donjecku, što izgleda kao pokušaj stavljanja ukrajinske vojske u obruč. Kijev je saopćio da je odbio ove napade.