Prijetnja po sigurnost
59

Ukrajina naredila monasima povezanim sa Rusijom da napuste centralni manastir u Kijevu

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukrajinski dužnosnici u petak su naredili krilu pravoslavne crkve koje je historijski vezano za Rusiju da napusti manastirski kompleks u Kijevu gdje se nalazi, što je najnoviji potez protiv crkve na koju vlada gleda s dubokom sumnjom.
Kijev se obračunava s Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UOC) - koja je prihvatala autoritet moskovskog patrijarha sve dok Rusija nije pokrenula svoju invaziju punog opsega prošle godine, na temelju optužbi je proruska i da sarađuje s Moskvom. Moskovski patrijarh Kiril snažno je podržao invaziju.

Ukrajinska pravoslavna crkva -Moskovska patrijaršija tvrdi da je prekinula svoje veze s Rusijom i Moskovskom patrijaršijom i da je žrtva političkog lova na vještice.

Ukrajinsko ministarstvo kulture saopćilo je da je UOC-u naređeno da napusti 980 godina star manastirski kompleks u Kijevu.

U saopćenju se navodi da je istraga otkrila da je UOC "kršio uvjete sporazuma u vezi s korištenjem državne imovine", ali nije dao nikakve pojedinosti.

Ukrajinska pravoslavna crkva koji ima rok za odlazak do 29. marta, proučila je u objavi na Facebooku da su rezultati istrage "očito pristrani i da grubo krše pravne norme".

Od oktobra Služba sigurnosti Ukrajine redovno provodi pretrese crkava Ukrajinske pravoslavne crkve, nameće sankcije njenim episkopima i finansijskim podupirateljima te otvara kaznene slučajeve protiv desetine njenih svećenika-

Vlasti su rekle da su pronašle prorusku literaturu u crkvenim prostorijama i ruske državljane koji su tamo bili skriveni, što je Crkva demantovala.

Većina ukrajinskih pravoslavnih vjernika pripada zasebnoj grani vjere, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, formiranoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih o vlasti Moskve.