Moskovski patrijarhat
0

Nastavljeni pretresi moskovskih crkvi u Ukrajini, pronađen propagandni materijal

F. H.
Foto: SSU Ukrajine
Foto: SSU Ukrajine
Službenici Službe sigurnosti Ukrajine (SSU) i Nacionalne policije pronašli su veliku količinu protuukrajinskih materijala tijekom provođenja protuobavještajne sigurnosne operacije.
Protivobavještajna operacija je obavljena u Pochayiv teološkom sjemeništu i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata (UOC-MP) u Ivano-Frankivsku. Pretresi u obavljeni 25. i 27. novembra.

Konkretno, SSU je pronašao literaturu koja negira postojanje ukrajinske nacije, njezin jezik i suverenost Ukrajine, te naglašava da se radi o umjetno stvorenoj državi.

Služba sigurnosti također je otkrila brošure i knjige ksenofobnog karaktera, koje sadrže pežorativne neistine o drugim nacionalnostima i vjerama.

Većina spomenute literature napisana je u Rusiji i štampana u ruskim izdavačkim kućama.

SSU ispituje porijeklo simbola "Svemoguće donske hostije", čiji su uzorci pronađeni u jednom od skladišta Ivano-Frankivske eparhije. Riječ je o oznakama ove ilegalne oružane formacije, koja je pomogla Rusima u okupaciji Donjecke i Luganske oblasti 2014. godine.

FOTO: SSU
FOTO: SSU

"Svi ovi materijalni dokazi predstavljaju osnovu za otvaranje kaznenog postupka prema članku 161. Kaznenog zakona Ukrajine (kršenje ravnopravnosti građana na temelju njihove rasne, nacionalne, regionalne nezavisnosti, vjerskih uvjerenja, invaliditeta i drugih obilježja). Trenutno ovi materijali imaju sve poslana na nezavisne preglede," navodi se u saopćenju, prenosi Ukrainska pravda.

Ranije 22. novembra ukrajinske sigurnosne službe su izvršile upad u manastir u Kijevu, jer su postojale indicije da se ovaj manastir koristi kao jedno od središta za "Ruski svijet".