Rusija
0

Ukinuto vanredno stanje zbog požara u tri pokrajine

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev ukinuo je vanredno stanje zbog požara u tri od sedam ruskih pokrajina koje su zahvaćene šumskim požarima.

Vanredno stanje ukinuto je u pokrajinama Voronez i Vladimir te u republici Mari El. Predsjednikova portparolka rekla je da se stanje u tim dijelovima zemlje značajno popravilo.

Ekolozi su i dalje zabrinuti zbog požara koji gore 60-ak kilometara od Černobila jer bi mogli, kako kažu, osloboditi radioaktivne materijale koji se u tlu nalaze od kvara nuklearne elektrane u aprilu 1986. godine.

Stručnjaci upozoravaju da je u šumama u pokrajini Briansk, blizu granice s Ukrajinom i Bjelorusijom, nivo radioaktivnosti vrlo visok  te da efekat kombinacije zračenja i ugljen-monoksida još nije dovoljno poznat.

Vladimir Stepanov iz Ministarstva za krizne situacije rekao je da nadležni posebno nadziru to područje te da nije zabilježen  nivo radijacije viša nego prije požara.

Iz ruske Kancelarije za zaštitu šuma saopšteno je  da je 39 kvadratnih kilometara kontaminiranog područja zahvaćeno vatrom te da je većina požara na tome području ugašena.

Roman Vilfand iz ruskog Hidrometeorološkog zavoda  rekao je da će vrijeme biti toplo i pogodovati novim požarima još nekoliko dana, ali da nakon 17. avgusta  napokon nastupa zahladnjenje.
Požari koji u Rusiji bjesne već dvije sedmice odnijeli su 54 života. Indirektno su odnijeli i mnogo više jer su smog i vrućina znatno povisili stopu smrtnosti. Tako se, npr.  u Moskvi broj mrtvih popeo na oko 700 osoba dnevno, što je dvostruko više od uobičajene stope smrtnosti u ovo doba godine - prenose mediji.

Direktor Federalnog meteorološkog zavoda Aleksander Frolov juče  je rekao da je ovaj talas vrućine, prema službenim arhivima, najgori u posljednjih 1 000 godina. 

"Tome bih dodao i da su rusko upravljanje šumama i užasan zakon o šumarstvu najgori u 1 000 godina. A najveća pogreška koju možemo učiniti jest za čitavu katastrofu okriviti talas toplote", rekao je on.