Rusija
0

Registrovana 323 nova šumska požara

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šumski požari u Rusiji u posljednjih 24 časa nastavili su da se šire a izuzetno visoka temperatura ne smanjuje se u zapadnom dijelu zemlje, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

"U toku poslednja 24 časa registrovano je 323 novih šumskih požara, a 247 je ugašeno", navodi Ministarstvo na svom internet sajtu

Više od 180.000 spasilaca pri Ministarstvu inostranih poslova kao i 200 vojnika i 3 000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova bori se sa vatrenom stihijom koja je zahvatila površinu od 172 000 hektara.

Ministarstvo navodi da je 50 novih požara treseta registrovano uglavnom u regionu Moskve.

"Ekstremno visoka temperatura otežava gašenje, a na žalost poboljšanje vremenskih uslova ne može se očekivati prije kraja sedmice", izjavio je Vladimir Stepanov, visoki zvaničnik ruskog Minstarstva za vanredne situacije.

Meteorološka služba predviđa da će temperatura danas biti oko 40 stepeni Celzijusa u glavnom gradu i okolnom regionu uz smanjenju vidljivost do 1 000 metara zbog dima.

U zapadnom dijelu Rusije prema prognozama temperatura bi krajem sedmice mogla premašiti 40 stepeni Celzijusa.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je juče vanredno stanje u sedam ruskih regiona koji su najviše zahvaćeni šumskih požarima i u kojima je do sada poginulo najmanje 40 lica, a više od 2 000 je ostalo bez krova nad glavom.