Tunis
0

Ujedinjeni narodi će poslati svoj da istraži događaje koji su kulminirali nasiljem

FENA
Navi Pillay
Navi Pillay
Ujedinjeni narodi će poslati tim stručnjaka za ljudska prava u Tunis da istraže događaje koji su kulminirali nasiljem u toj zemlji i pruže savjetodavnu pomoć novoj koalicijskoj vladi, saopćila je u srijedu visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

"Ovaj tim bi trebalo da bude na terenu sljedeće sedmice", rekla je Pillay na konferenciji za novinare u Ženevi, procjenjujući da je više od 100 ljudi poginulo u krvoproliću vezanom za proteste, koji su vodili svrgavanju predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija.

Tužitelj u Tunisu otvorio je u srijedu istragu o imovini Ben Alija, njegove supruge Leile Trabelsi i drugih njegovih rođaka, u inozemstvu, izvijestila je službena agencija TAP.

Švicarska vlada odlučila u srijedu da zamrzne sva sredstva koja svrgnuti predsjednik Tunisa ima u toj zemlji, saopćila je šefica švicarske diplomacije Micheline Calmy-Rey na tiskovnoj konferenciji u Bernu.

Sedmočlani kabinet je donio odluku da istu mjeru primijeni u slučaju predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagboa, koji odbija predati vlast nakon predsjedničkih izbora u novembru, na kojima je pobjedu odnio njegov rival Alassan Uattare.

Ministrica vanjskih poslova Švicarske je rekla da ovaj potez treba ohrabriti Tunis i Obalu Bjelokosti da potraže pomoć u pokretanju kaznenog postupka protiv dva dužnosnika i dodala kako je "malo vjerojatno" da su bilo kakva sredstva vezana za njih iznijeta iz Švicarske proteklih dana, prenio je Associated Press.

Francuska je presrela pošiljku opreme za suzbijanje demonstracija, uključujući neprobojne prsluke i kanistere sa suzavcem, koju je naručio Ben Ali neposredno prije svrgavanja s vlasti, saopćio je glasnogovornik francuske vlade Francois Barrot na sedmičnoj konferenciji za novinare.

"Materijal je zaista zaustavljen na aerodromu Roissy i carina je uradila svoj posao po propisima", rekao je Barrot ne precizirajući kada je pošiljka zadržana, prenosi Reuters.

Višednevni protesti građana Tunisa zbog nezaposlenosti, korupcije, siromaštva i represije, koje je obilježilo nasilje, doveli su do svrgavanja predsjednika Ben Alija, koji je u petak napustio zemlju i nalazi se u Saudijskoj Arabiji.