Irak
0

Uhapšeno 80 osoba osumnjičenih za pripremanje napada u Kerbali

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iračke snage su saopćile da su uhapsile 80 osoba povezanih s Al-Qaidom i osumnjičenih za pripremanje napada u svetom gradu Kerbali, južno od Bagdada, za vrijeme svečane proslave Ašure.

Osman al-Ghanimi, vojni zapovjednik pet centralnih iračkih pokrajina, uključujući Kerbalu, potvrdio je da je "na temelju obavještenja u 14 ćelija uhapšeno 80 osoba koje su planirale napade na hodočasnike u petak", kada je glavna proslava Ašure u Iraku, prenio je AFP.

Irački general je izjavio novinarima u noći sa srijede na četvrtak da osumnjičeni pripadaju "Dječacima iz raja", sunitskim mladićima koje je Al-Qaida obučavala za izvršenje napada. Uhapšeni su u pokrajinama Kerbala i Hilla.

Poduzete su velike sigurnose mjere oko dva mauzoleja u Kerbali zbog velike procesije koja će se održati u petak, gdje se šiiti bičuju u znak kajanja što nisu pomogli Husseinu, unuku Muhamedovom i sinu Alijevom ubijenom 680. godine.

Oko 28.000 vojnika i policajaca će biti raspoređeno u svetom šiitskom gradu, uz podršku, po potrebi, još 7.000 dodatnih snaga.

Detektori, psi, skeneri i policajci koji pregledaju žene učestvovat će u pregledanju dva miliona posjetilaca, među kojima je 100.000 stranaca, koliko ih se očekuje u Kerbali.

Hodočašće povodom Ašure redovno je meta napada sunitskih pobunjenika.