Irak
0

U eksplozijama bombi poginulo šest, a ranjeno 29 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje šest osoba danas je poginulo, a 29 ranjeno u eksploziji pet automobila bombi u Bagdadu i njegovoj okolini, što izgleda kao koordinirana serija napada tokom velikog šiitskog vjerskog praznika.

Sigurnosni izvori su saopćili da su četiri bombe eksplodirale u prijestolnici Iraka. Jedna osoba je poginula, a sedam je ranjeno u ekploziji u najvećem šiitskom distriktu Kadimija u sjeverozapadnom dijelu Bagdada, blizu autobusa u kome su bili iranski hodočasnici.

Dvije bombe su eksplodirale u centru Bagdada, a jedna blizu policijskih patrola u južnom dijelu grada, prenijela je agencija Reuters.

U tim napadima su poginule tri osobe, među kojima jedan policajac, a 18 ljudi je ranjeno. Dvije osobe su stradale, a četiri su povrijeđene u ekpsloziji automobila bombe u Tadžiju, oko 20 kilometara sjeverno od iračke prijestolnice, prema podacima izvora iz Ministarstva unutrašnjih poslova, dok policijski izvor kaže da je u pitanju bomba postavljena na putu.

U saopćenju kancelarije vlade zadužene za sigurnost u prijestolnici navedeno je da su ciljevi napada uglavnom bili šiitski hodočanici, koji su išli u sveti grad Kerbelu, povodom obilježavanja vjerskog praznika, kraja 40-dnevnog perioda žalosti za imamom Huseinom.

Tokom prošle sedmice u bombaškim napadima na šiitske hodočasnike i policiju ubijeno je najmanje 110 ljudi, a povrijeđeno nekoliko stotina. Narednih dana se očekuje još napada na šiite, za čije osiguranje na putu ka Kerbeli je angažirano oko 120.000 policajaca i vojnika.