Mirno slavlje u Iraku
0

UZNEMIRAVAJUĆE FOTOGRAFIJE / Šiiti bičevanjem i udaranjem lancima proslavili Ašuru

SRNA
(Foto: Reuters)
Oko dva miliona šiitskih vjernika okončali su danas obilježavanje praznika Ašure u svetom iračkom gradu Kerbali uz veoma jake mjere obezbjeđenja koje su urodile plodom, pošto nije bilo nijednog velikog napada.

Vjerskim ritualima obilježava se pogibija imama Huseina u sukobu sa vojskom kalifa Jazida 680. godine.

Vjernici tokom praznika oplakuju smrt imama Hussina. Hodaju u procesijama i udaraju se dlanovima po prsima i lancima po leđima, kao znak veličanja boli i žrtve njihovog spasitelja imama. Neki hodočasnici se čak bičuju i izrezuju po licu jer su opsjednuti krivnjom što je imam poginuo da bi spasio cijeli narod.

    Iračke vlasti ranije su objavile da su uhvatile 73 osumnjičena militanta koji su planirali da izazovu "haos" u Kerbali, koja je često na meti pobunjenika tokom velikog šiitskog praznika.

    "Sve je prošlo dobro, sve je bilo obezbjeđeno", izjavio je major Ala Abas, portparol gradske policije. On je naglasio da tokom vjerskih proslava u posljednjih deset dana nije bilo bezbjednosnih incidenata.

    Kretanje vozila u Kerbali bilo je zabranjeno, pa su vjernici pješke stizali do svetilišta, a uz put su provjeravani na kontrolnim punktovima.

    Zvaničnici procjenjuju da je na Ašuru došlo dva miliona vjernika, od kojih 238.000 iz inostranstva.
    Kerbalu trenutno obezbjeđuje 28.000 vojnika i policajaca, a još 7.000 je u pripravnosti. Ove snage biće aktivne i u narednim danima, kako bi osigurale bezbjedan povratak vjernika kućama.

    Ove godine iračke snage bezbjednosti prvi put su same obezbjeđivale ovaj vjerski skup. Američka vojska nije angažovala kopnene snage tokom proslava prethodnih godina, ali je pružala podršku u nadgledanju skupa i u izviđačkim operacijama.