{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšeni kapetan i član posade broda zbog smrti 800 migranata

21.4.2015. u 08:32
0
4
Uhapšeni kapetan i član posade broda zbog smrti 800 migranata
0
Kapetan i član posade broda koji se prevrnuo u Libiji u nedjelju kada je poginulo stotine migranata, uhapšeni su, kažu talijanski zvaničnici.
Oni su zadržani pod sumnjom da su trgovali ljudima, a bili su među 27 preživjelih koji su stigli na Siciliju kasno sinoć.

Hapšenje je posljedica mjera koje je EU izdala u pokušaju da ublaži migrantsku krizu na Mediteranu. Operacije traganja i spašavanja će se pojačati, a u cilju uništavanja lanaca trgovine ljudima.

Talijanski ministar Graziano Delrio je rekao da je tužilac Giovanni Salvi naredio hapšenje dvojice muškaraca koji su stigli u luku. Ostali zvaničnici su izjavili da su uhapšeni kapetan broda i njegov prvi oficir.

Istraga o ubistvima je pretvorena u katastrofu. Nakon razgovora sa preživjelima, iz UN-a je saopćeno da je poginulo blizu 800 osoba. Ranije je izjavljeno da je broj žrtava 700.

"Bilo je nešto malo više od 800 ljudi na brodu, uključujući i djecu u dobi između 10 i 12 godina", rekao je Carlotta Sami, visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Italiji.

Podsjećamo, brod sa migrantima se prevrnuo kod obala Malte u nedjelju. Ovo prevrtanje desilo se u vrijeme kada je došlo do povećanja broj ilegalnih imigranata koji napuštaju libijsku obalu kako bi došli do Italije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: