Svijet
0

Uhapšeni kapetan i član posade broda zbog smrti 800 migranata

Klix.ba
(Foto: AFP)
Kapetan i član posade broda koji se prevrnuo u Libiji u nedjelju kada je poginulo stotine migranata, uhapšeni su, kažu talijanski zvaničnici.

Oni su zadržani pod sumnjom da su trgovali ljudima, a bili su među 27 preživjelih koji su stigli na Siciliju kasno sinoć.

Hapšenje je posljedica mjera koje je EU izdala u pokušaju da ublaži migrantsku krizu na Mediteranu. Operacije traganja i spašavanja će se pojačati, a u cilju uništavanja lanaca trgovine ljudima.

Talijanski ministar Graziano Delrio je rekao da je tužilac Giovanni Salvi naredio hapšenje dvojice muškaraca koji su stigli u luku. Ostali zvaničnici su izjavili da su uhapšeni kapetan broda i njegov prvi oficir.

Istraga o ubistvima je pretvorena u katastrofu. Nakon razgovora sa preživjelima, iz UN-a je saopćeno da je poginulo blizu 800 osoba. Ranije je izjavljeno da je broj žrtava 700.

"Bilo je nešto malo više od 800 ljudi na brodu, uključujući i djecu u dobi između 10 i 12 godina", rekao je Carlotta Sami, visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Italiji.

Podsjećamo, brod sa migrantima se prevrnuo kod obala Malte u nedjelju. Ovo prevrtanje desilo se u vrijeme kada je došlo do povećanja broj ilegalnih imigranata koji napuštaju libijsku obalu kako bi došli do Italije.