Svijet
0

Italija: Tužilaštvo objavilo uzroke prevrtanja broda s migrantima

FENA
Tužilaštvo na Siciliji objavilo je u utorak da su dva postupka dovela do prevrtanja broda s migrantima tokom vikenda, što se smatra najtežom nesrećom ove vrste na Mediteranu.

Tužioci navode u saopćenju da je kapetan broda, Tunižanin Mohamed Ali Malek (27) greškom zabio svoj brod u trgovački brod koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je došao radi spašavanja.

Migranti su zatim sami promijenili svoj položaj na brodu, koji je već bio van ravnoteže uslijed sudara, prenosi AP.

Tužilaštvo navodi da bilans žrtava još nije poznat, tvrdeći da su putnici iznijeli podatke da je na brodu bilo između 400 i 950 ljudi, dok ih je prema procjenama posade spasilačkog broda bilo oko 850. Samo 24 tijela su pronađena, dok je 28 ljudi preživjelo.

Tužilaštvo počinje da gradi optužnicu protiv trgovaca ljudima odgovornih za možda najtežu nesreću tokom višedecenijske krize migranata u južnom Mediteranu, dok Evropska unija razmatra novi plan kako bi se zaustavio priliv izbjeglica i izvršio udarac na finansije krijumčara i njihovu najvrijedniju imovinu, brodove.

Tužioci su se tokom noći ukrcali na spasilački brod kojim je 27 preživjelih prebačeno na Siciliju i uhapsili kapetana Tunižanina i člana posade Sirijca, iz broda s migrantima koji se tokom vikenda prevrnuo otisnuvši se s obala Libije.

Njih dvojica su optuženi da su podsticali ilegalnu imigraciju, a kapetan je također optužen za ubistvo iz nemara, nakon pogibije blizu 900 migranata, prenosi AP.