Uhapšeni članovi terorističke grupe namjeravali napasti zapadne diplomate

F
FENA
13.11.2015. u 09:16
3
19
Uhapšeni članovi terorističke grupe namjeravali napasti zapadne diplomate
3
Uhapšeni članovi terorističke grupe namjeravali napasti zapadne diplomate Foto: EPA
Talijanska policija objavila je kako je uhapšeno 17 osoba u različitim evropskim zemljama, uglavnom Kurdi.
Njih šest uhapšeno je u Italiji, četiri u Velikoj Britaniji te troje u Norveškoj, javlja AFP. Nekoliko članova terorističke grupe je putovalo u Irak i Siriju kako bi sudjelovalo u borbama na strani Islamske države, saopćila je policija.

Istražitelji tvrde kako su se teroristi umrežili i planirali u Norveškoj osloboditi fundamentalističkog propovjednika Najmuddina Ahmada Faraja, poznatijeg pod imenom Mullah Krekar, koji je od strane SAD-a i UN-a svrstan na popis terorista. Teroristi su navodno planirali napasti norveške te još neke zapadne diplomate i zarobiti ih, piše Guardian pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore. Osim napada na diplomate, planirali su organizirati ćelije agenata spavača u Italiji i Holandiji.

Istražitelji nisu objavili detalje o načinima finansiranja terorista, tvrde da su uspjeli skupiti dovoljno novca kako bi militante mogli prebaciti do Sirije, a prikupljali su i novac za porodice poginulih vojnika. Akcija je provedena zajednički, a u njoj su sudjelovali istražitelji iz Velike Britanije, Norveške, Finske, Švicarske i Njemačke.


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: