Sirija
0

Uhapšena srednjoškolka, blogerka "špijun"

FENA
Organizacija Human Right Watch ponovo zahtijeva da se pusti iz zatvora u Siriji srednjoškolka (19) koja je imala svoj blog a sudske vlasti je terete da je "špijunirala" za jednu stranu zemlju.

"Tal al-Mallohi je pritvorena zbog optužbe za špijuniranje za stranu zemlju, potvrdio je neimenovani sirijski zvaničnik i dodao da je njeno "špijuniranje" dovelo do napada agenta jedne strane zemlje na pripadnika sirijske vojske", prenosi AP.

Nije potpuno jasno da li je njeno hapšenje bilo povezano s blogom na kome su se mogle pronaći pjesme i komentari o socijalnim temama, s posebnim ostvrtom na pitanja i patnju Palestinaca.

Sirijski zvaničnik nije precizirao za koju je "stranu zemlju" radila, niti bilo šta drugo o napadu na pripadnika sirijske vojske.

Ona se nalazi u sirijskom zatvoru od decembra 2009., a u septembru je HRW uputio poziv sirijskim vlastima za njeno puštanje na slobodu.

"Hapšenje učenice srednje škole na devet mjeseci bez optužnice je tipičan primjer osionog proizvoljnog ponašanja sirijske službe sigurnosti", istakla je direktorica bliskoistočnog odjela HRW-a Sarah Lech.

Njen otac Dosar izjavio je da je prošlog četvrtka prvi put posjetio kćerku u zatvoru Doma, devet mjeseci od njenog hapšenja i naveo da je dobrog zdravlja.