9 mjeseci zatočena u zatvoru
0

19-godišnja blogerka iz Sirije optužena za špijunažu

Sarajevo-x.com
Tal al-Mallohi
Tal al-Mallohi
Devetnaestogodišnja blogerka Tal al-Mallohi zatočena je u zatvoru u Siriji pod optužbom da je špijunirala za jednu stranu zemlju, saopćili su sirijski zvaničnici.

Saopćenje sirijskih zvaničnika predstavlja odgovor na zahtjev organitacije Human Rights Watch da se djevojka oslobodi iz zatvora.

Tal al-Mallohi je uhapšena u decembru 2009. godine. Poznato je da je ona imala blog gdje je objavljivala svoje pjesme i pisala komentare o socijalnim temama, koje su se uglavnom ticale patnje i problema kroz koje prolaze Palestinci.

Sirijske vlasti nikada nisu saopćile da li je pisanje bloga razlog zbog kojeg je 19-godinjakinja uhapšena, no na zahtjev da se oslobodi odgovorili su je takvo nešto nemoguće jer je djevojka špijunka.

"Pritvorena je na osnovu optužbi za špijunažu za jednu stranu zemlju. Njeno špijuniranje dovelo je do napada stranih agenata na jednog pripadnika sirijske vojske", saopćili su državni zvaničnici.

Nije precizirano za koju je zemlju "špijunirala".

Otac zatočene djevojke, Dosar al-Mallohi, kazao je za Associated Press da su on i njegova supruga bili u posjeti kćerki i da je ona dobrog zdravlja.

Kako su istakli, to je bio prvi put, nakon devet mjeseci, da posjete Tal al-Mallohi u zatvoru, no više komentara o posjeti nisu željeli davati.