Sarah Shourd
0

"Nisam špijunka, ne želim Irancima zlo"

FENA
Sarah Shourd (Foto: AFP)
Sarah Shourd (Foto: AFP)
Sarah Shourd , žena koja je proteklih 13 mjeseci provela u iranskom zatvoru pod optužbama zbog špijunaže, stigla je u SAD i progovorila o svemu.

Nju, njenog 28-godišnjeg zaručnika Shanea Bauera i 28-godišnjeg prijatelja Josha Fattala, iranske su vlasti uhapsile u julu 2009. godine na iračko-iranskoj granici i prebacili ih u zloglasni teheranski zatvor Evin, prenosi AP.

"Stojim danas pred vama ovdje samo jednom trećinom slobodna", istakla je Shroud na pres-konferenciji.

"Ovo nije vrijeme za slavlje", dodala je, obraćajući se novinarima u New Yorku.

Shourd se zahvalila iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu i iranskom narodu, ali zatražila je i puštanje preostale dvojice američkih zatvorenika.

"Shane i Josh ne zaslužuju biti u tom zatvoru ni dana više nego što to i ja zaslužujem. Nismo počinili nikakav zločin i nismo špijuni. Nismo imali nikakvu namjeru nanijeti štetu iranskoj vladi i narodu te vjerujemo kako se dogodio velik nesporazum, koji je doveo do naših hapšenja i zatvorske kazne", objasnila je Shourd.

Majka Sarah Shourd izjavila je novinarima kako njena kći ima zdravstvenih problema s mogućim rakom grlića maternice. Njenu jamčevinu u visini od 500 hiljada američkih dolara platila je država Oman. Izvor iz kojeg je taj novac stigao, nije otkriven, već samo da je uplaćen iz Omana.