Svijet
0

Amerikanka optužena za špijunažu može na slobodu uz kauciju od $500.000

FENA
Sara Šurd (Foto: AP)
Sara Šurd (Foto: AP)
Tužilac u Teheranu saopćio je danas da će Amerikanka Sara Šurd, koja se sa još dvoje Amerikanaca više od godinu dana nalazi u zatvoru nakon što su optuženi za špijunažu, biti puštena uz kauciju.

Sara Šurd će moći da izađe iz zatvora i napusti Iran kada plati kauciju u iznosu od 500.000 dolara, nakon što su sudske vlasti u subotu spriječile njeno oslobađanje, prenijela je agencija Reuters.

"Američki špijun može biti oslobođen čim bude uplaćena kaucija od 500.000 dolara. Nije joj zabranjeno da napusti Iran, ali mora da se pojavi na sudu kada počne suđenje", rekao je teheranski tužilac Abas Džafari Dolatabadi.

Sara Šurd, Šejn Bauer i Džoš Fejtalstalo uhvaćeni su blizu iransko-iračke granice u julu 2009. godine i optuženi za špijunažu, dok njihove porodice tvrde da su bili na planinarenju i da je, ako su prešli granicu, to bilo slučajno.

Iranski zvaničnici najavili su prošle sedmice da će pustiti Šurdovu na slobodu u subotu povodom obilježavanja završetka islamskog svetog mjeseca Ramazana, ali su sudske vlasti odložile njeno oslobađanje uz obrazloženje da "sudski proces nije završen".

Dolatabadi je kazao da je odluka da Šurdovu puste iz zatvora donijeta na osnovu izvještaja kako je ona bolesna i da joj je potrebno liječenje, a da će Bauer i Fejtalstalo ostati u zatvoru.

Advokat koji zastupa troje Amerikanaca Masud Šafie izjavio je da su oni danas bili na sudu i iznijeli svoju odbranu te da će sada tužilac iznijeti optužnicu, poslije čega počinje suđenje.