Tragedija u Lockerbieju
24

Uhapšen Libijac osumnjičen da je napravio bombu koja je eksplodirala u avionu kompanije Pan Am

D. B.
Libijac osumnjičen da je napravio bombu koja je usmrtila 270 ljudi u najsmrtonosnijem terorističkom napadu na britanskom tlu napokon je uhapšen.

Abu Agila Mohammad Masud je u pritvoru Američkog ministarstva pravde nakon što je uhapšen u Tripoliju u novembru. On je osumnjičen da je napravio bombu koja je eksplodirala u avionu kompanije Pan Am, a koji se potom srušio u Lockerbieju u Škotskoj 1988. godine. Tada je poginulo 259 putnika, članovi posade i još 11 osoba u škotskom mjestu.

SAD nisu elaborirale kako je Masud završio u pritvoru, no vjerovatno ga je otela naoružana grupa iz njegovog doma u Tripoliju.

Masud nije optužen za terorističku zavjeru do 2020. godine, a tada su SAD zatražile njegovo izručenje na osnovu priznanja koje je dao libijskim vlastima nakon pada Moamera Gadafija 2012. godine.

Masud je navodno priznao da je napravio bombu u saradnji s dva saučesnika kako bi se izvršio napad po instrukcijama libijske obavještajne službe. Potraga za Masudom je počela nakon smrti libijskog obavještajnog zvaničnika Abdelbaseta Alija al-Magrahija, koji je pušten iz zatvora 2009. godine zbog raka, a preminuo je tri godine kasnije.

Al-Magrahi je proglašen krivim za teroristički napad 2000. godine, no tvrdio je da je nevin do kraja svog života. Podržavali su ga aktivisti za ljudska prava pa čak i Nelson Mandela te otac jednog od putnika.

Drugi libijski obavještajac optužen za učešće u bombaškom napadu, Lamen Khalifa Fhimah, oslobođen je optužbi.

Masud će biti jedini od trocije optuženih za napad kojem će suditi američki sud. Osumnjičeni je ranije dobio kaznu zatvora od 10 godina u Libiji jer je napravio bombu za drugi napad.