Svijet
2

Ugroženo Assangeovo zdravlje, pet mjeseci nije izašao iz zgrade

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Postoje ozbiljne tvrdnje da bi zdravstveno stanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, koji se pet mjeseci nalazi u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu, moglo biti ugroženo ako uskoro ne izađe iz tog objekta.

Advokat osnivača Wikileaksa Baltasar Garzon izjavio je da bi se njegov klijent mogao suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima ako i dalje ostane u zgradi ambasade.

“Assange danas živi u lošim uslovima u zgradi ambasade, što bi moglo rezultirati ozbiljnim zdravstvenim i psihološkim problemima”, kazao je Garzon.

Garzon je izjavio da njegov klijent ne izbjegava suđenje u Švedskoj, ali želi garanciju da odatle neće biti izručen SAD-u.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ekvadora Marco Albuja također je kazao da je zabrinut zbog zdravstvenog stanja Assangea, napominjući kako je osnivač Wikileaksa znatno smršao otkako se nalazi u zgradi ambasade u Londonu.

S druge strane, Julian Assange bi ovaj mjesec putem videolinka trebao održati predavanje za studente i profesore Univerzitetu u Cambridgu.

Agencija Anadolija podsjeća da se Assange od 19. juna ove godine nalazi u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu nakon što je dobio politički azil ove zemlje, dok ga traže Švedska i SAD.