Svijet
411

Učiteljica iz Sirije: Odvedite moje dijete u Njemačku, ja se mogu vratiti

Klix.ba
Novinar SkyNewsa je u utorak na mađarsko-srbijanskoj granici razgovarao sa majkom iz Sirije koja sa svojom šestogodišnjom djevojčicom želi otići u Njemačku.

"Trebali bi otići dalje, ne možemo ostati i ne želimo ostati. Ne postoji drugi plan. Zašto nas je mađarska policija zaustavila? Mi samo želimo proći i ostat ćemo ovdje dok nas ne puste u bilo koju drugu slobodnu zemlju", rekla je Raša Alsajed u razgovoru sa Alexom Rossijem.

Vrijeme ispred ulaza u Mađarsku provodi sa kćerkom Almom, a protiv hladnoće se bore sa skromnim dekama i tankim jaknama. Ilegalno ne želi proći iako je u Tursku ušla ilegalno kao i kroz druge zemlje na svom desetodnevnom putu.

"Ovaj nas je put koštao oko 2.000 eura po glavi, a sada nemamo ništa. Želimo nastaviti put čak i ako to znači da ćemo morati ići pješke. Ako nas ne žele, neka bar uzmu našu djecu, moje dijete, i neka je odvedu u Njemačku ili bilo koje drugo sigurno mjesto, a ja se mogu vratiti u Siriju", rekla je Raša koja je do Mađarske došla iz ratom razorenog Damaska.

"Svi ovdje žele budućnost za svoju djecu baš kao i ja. Voljela bih da ona ima dobar život i da ide u školu. Ako dođemo u Njemačku tamo želim da radim, a ne da sjedim. Ja sam učiteljica i ne želim ostati u Mađarskoj", objasnila je Raša Alsajed.