Ubistvo kolege
0

Učitelji u Francuskoj nakon terorističkog napada: Nastavljamo predavati "teške teme"

T. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šokirani učitelji u Francuskoj su se zarekli da će nastaviti ohrabrivati svoje učenike ka “kritičkom duhu” i pokretati škakljive teme, nakon što je terorista obezglavio učitelja osnovne škole jer je učenicima pokazao kontroverzne karikature poslanika Muhammeda a.s. kao dio diskusije o slobodi govora.
Predstavnici sindikata učitelja su se susreli sa ministrom Jean-Michel Blanquerom i premijerom Jean Castexom nekoliko sati poslije smrti Samuela Patya, 47-godišnjeg učitelja historije i geografije.

Naglasili su da su učitelji shrvani, ali da ih ovo neće zastrašiti, prenosi Guardian.

“Užasno je da u Francuskoj u 21. stoljeću, nastavnik može biti obezglavljen na ulici jer je radio svoj posao. Nastavit ćemo pričati o slobodi govora i ohrabrivat ćemo učenike i objasniti im da svi imaju pravo da se ne slažu s drugim mišljenjem” izjavio je predsjednik sindikata.

Pozvali su sve da pokažu nacionalnu jedinstvenost i solidarnost i pridruže se učiteljima na ulicama. Za sada je najveći broj okupljenih na Trgu Republike u Parizu, a okupljanja se očekuju i u drugim gradovima Lyonu, Toulouseu, Strasbourgu, Nantesu, Marseilleu, Lilleu i Bordeauxu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ubistvo opisao kao “tipični teroristički napad” i napomenuo da je borba protiv terorizma ustvari borba za opstanak Francuske.

Podsjetimo, prije dva dana u predgrađu Pariza došlo je do napada u kojem je napadač u blizini škole zaklao nastavnika, nakon čega je ga je policija upucala.