Svijet
20

Učitelj godinama seksualno zlostavljao učenike, cijeli grad šutio o zločinu

Klix.ba
Keith Cavendish-Coulson bivši učitelj iz prestižne nezavisne škole Terra Nova priznao je da je zlostavljao 25 dječaka 1970-ih godina.

Keith Cavendish-Coulson bivši učitelj iz prestižne nezavisne škole Terra Nova priznao je da je zlostavljao 25 dječaka 1970-ih godina.

Sedamdesetjednogodišnji Cavendish-Coulson izjasnio se krivim po 42 tačke optužnice za napade na dječake koji su bili u dobi od osam do 13 godina.

Dvadeset i četiri njegove žrtve bili su učenici Terra Nove, ekskluzivne pripremne škole u Holmes Chapelu u Cheshireu (Velika Britanija).

Vrhovni sud Chestera kazao je kako je Cavendish-Coulson imao "omiljene" učenike koje je pozivao u svoju sobu na dodatno podučavanje, a tada bi ih zlostavljao.

U drugim slučajevima učitelj je birao svoje žrtve u njihovim spavaćim sobama. Jedan dječak je opisao kako bi učitelj došao i sjeo na njegov krevet nakon što bi se ugasila svjetla te ga potom zlostavljao dok su drugi dječaci spavali u sobi.

Druga žrtva kazala je kako se upisao u školu Terra Nova kada je imao sedam godina, a ustanovu je opisao kao zatvor gdje je fizička kazna bila česta. Kazao je kako se osjećao napušteno i usamljeno, a Cavendish-Coulson se tada okomio na njega.

"Bio sam potpuno nemoćan da ga zaustavim. Ukočio bih se i bio sam prestrašen", rekao je.

Na sudu je rečeno kako su 1975. godine školu kontaktirali roditelji najmanje dviju žrtava nakon što su saznali da su im sinovi bili zlostavljani.

"Coulson je upetljan u kriminalne seksualne slučajeve s maloljetnicima. Siguran sam da su njegove radnje uzrokovale bol mnogim dječacima i treba ga odmah zaustaviti te spriječiti da bude u dodiru s dječacima u budućnosti", napisao je jedan od roditelja.

No, škola nije poduzela krupne korake. Cavendish-Coulson je ispitan ali je negirao sve navode. Iako su pritužbe dolazile i mnogo kasnije, on je ostajao na poslu. Odlučili su se za kolektivnu šutnju.

"Oni koji su bili u mogućnosti razgovarati sa žrtvama i stupiti u kontakt s policijom nisu to učinili. Roditelji, osoblje i učenici su u izjavama tada navodili kako napuštaju školu iz zdravstvenih razloga", rekla je tužiteljica Anne White.

Cavendish-Coulsonu će danas biti izrečna presuda.