Svijet
0

Učesnici razgovora o sirijskoj krizi saglasni za mirovne napore

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Države, Rusija, Iran i više od desetak ostalih zemalja saglasilo se u petak da pokrenu nove mirovne napore između sirijske vlade i opozicionih grupa, ali su pažljivo izbjegle svako pominjanje toga kada bi predsjednik Bashar al-Assad mogao napustiti vlast, u možda najtežem sporu oko sirijskog sukoba.

Nije bilo nikakvih garancija da li će se Assad ili šarolika lepeza pobunjeničkih grupa koje se bore protiv njega pridružiti mirovnim naporima.

Plan je dogovoren nakon dvodnevnih rasprava u austrijskoj prijestonici među nekim od najvećih geopolitičkih neprijatelja na planeti, uključujući vlade koje se bore direktno na suprotstavljenim stranama u građanskom ratu u kome je ubijeno više od 250.000 ljudi, 11 miliona je prisiljeno da napusti domove, a pojavljivanje Islamske države izazvalo je izbjegličku krizu širom Evrope od početka rata u 2011.

Iako su detalji rasprava ostali šturi, one su jasno pokazale pomake u odnosu na prethodne mirovne konferencije. Glavni pomak je da su SAD i njihovi saveznici, među kojima i Saudijska Arabija, ublažili svoje pozive za brzim Assadovim odlaskom s vlasti, dok Rusija i Iran nisu odbacili njegov eventualni odlazak s čela Sirije.

"Četiri i po godine su, svi to vjerujemo, predug vremenski period", izjavio je novinarima američki državni sekretar John Kerry.

"Ja nisam rekao da Assad mora otići ili da Assad mora ostati", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kerryjem i specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom, prenosi AP.