Svijet
27

SAD spremne da pregovaraju s Rusijom i Sirijom, Assad ne mora ići s vlasti

FENA
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da su Sjedinjene Američke Države voljne pregovarati sa sirijskom vladom oko rješenja sukoba u Siriji bez smjene sirijskog predsjednika.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je da su SAD spremne pregovarati sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom oko rješenja sirijske krize, prenio je Sputnik News.

Ovo je prvi put da su SAD spremne pregovarati sa Asadom oko rješavanja ovog pitanja.

Sirijski sukob, u kojem se vladine snage bore protiv pobunjenika koje SAD podržavaju politički i vojno, rezultirao je brojnim političkim i humanitarnim krizama od porasta utjecaja Islamske države do izbjegličke krize u Evropi.

"Moramo početi pregovarati. To je ono što želimo i nadamo se da će Rusija i Iran, kao i druge utjecajne zemlje, pomoći u tome jer je to ono što sprečava okončanje krize", kazao je Kerry u subotu.

Grupa sirijskih pobunjenika, koju podržavaju američki političari zbog njihovih "umjerenih" stavova, i koja je dobijala američku vojnu opremu, rasformirala se zbog teških gubitaka.

"Spremni smo da pregovaramo. Da li je Assad spreman da pregovara, stvarno pregovara? Da li je Rusija spremna da ga dovede za pregovarački sto?", upitao je Kerry.

Rekao je da, iako SAD i dalje žele da uklone Assada s vlasti, sada su spremni staviti pregovore na prvo mjesto.

"To ne mora biti prvog dana, ni prvog mjeseca. To je proces u kojem sve strane moraju sjesti i postići dogovor", kazao je Kerry.

Raniji pokušaji pregovora između pobunjeničkih frakcija i sirijske vlade 2012. i 2014. nisu uspješno završili jer su SAD zahtijevale sporazum koji je podrazumijevao Assadov odlazak s vlasti.