Palestina
0

Ubijeni član Hamasa rezervirao put preko interneta

FENA
Foto: AFP/Al-Qassam Brigades/File
Foto: AFP/Al-Qassam Brigades/File
Jedan poslanik iz palestinskog Hamasa izjavio je da je komandant te islamističke organizacije Mahmud al-Mabhuh, koji je ubijen u Dubaiju u januaru, rizikovao pošto je putovanje rezervirao putem interneta.

Poslanik Salah Bardavil takođe je rekao, na konferenciji za novinare, da je Al-Mabhuh dodatno rizikovao jer je obavijestio porodicu u pojasu Gaze u kom hotelu je odsjeo.

Policija u Dubaiju optužila je izraelsku obavještajnu službu Mosad za to ubistvo. Međutim, zamjenik šefa diplomatije Izraela Dani Ajalon izjavio je da nema dokaza koji povezuju Izrael sa ubistvom Mabhuha u njegovoj sobi luksuznog hotela, 20. januara.

"Ne predviđam krizu s evropskim saveznicima jer nema ničega što povezuje Izrael s ubistvom", rekao je Ajalon, naglasivši da Britanija, Francuska i Njemačka dijele interese Izraela u borbi protiv globalnog terora i zato neće biti krize, već će se odnosi s njima i dalje produbljivati.

On je aludirao na činjenicu da su osumnjičene ubice, njih 11, uključujući i jednu ženu, imale falsifikovane pasoše pomenutih evropskih zemalja, kao i irske putne isprave. Na šest britanskih i jednom njemačkom pasošu bila su imena Izraelaca useljenih u Izrael iz Velike Britanije i SAD, ali su fotografije bile drugačije.

Katarska novinska agencija objavila je juče da su Egipćani obećali zvaničnicima Dubaija da će pokušati da ubjede Izrael da se zvanično izvini za ubistvo Mabhuha. Egipatske diplomate rekle su za list "Al Arab" da je Emirat zatražio da Egipat zvanično osudi Izrael za ubistvo.

Egipat i Jordan su jedine dvije susjedne arapske zemlje koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom. Jevrejska država nema diplomatske odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ali je jedan izraelski ministar bio u toj zemlji prošlog mjeseca na konferenciji o energiji.