Bruxelles
0

EU osudila zloupotrebu pasoša zemalja članica

FENA
Evropska unija osudila je u ponedjeljak ubistvo visokog dužnosnika Hamasa prošlog mjeseca u Dubaiju, u kojem su se napadači koristili pasošima zemalja članica Evropske unije, ističući da taj događaj ne pridonosi miru i stabilnosti na Bliskom istoku.
  • Ubistvo Mahmuda al-Mabhua 20. januara u Dubaiju otvora pitanja koja duboko uznemiruju Evropsku uniju. Taj čin ne pridonosi miru i stabilnosti na Bliskom istoku. Evropska unija snažno osuđuje činjenicu da su oni koji su sudjelovali u tom činu koristili se pasošima i kreditnim karticama dobivenih krađom identiteta državljana Evropske unije, kaže se u izjavi koju su usvojili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, prenosi Hina.

Napadači koji su ubili visokog dužnosnika Hamasa imali su pasoše Velike Britanije, Francuske, Irske i Njemačke. Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tvrde da je za taj napad odgovorna izraelska obavještajna služba Mossad, što Izrael opovrgava.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u saopćenju istaknulo da "ništa ne dokazuje da je Izrael umiješan" u ubistvo u Dubaiju.

  • Evropska unija je odlučna osigurati da njezini građani i zemlje diljem svijeta i dalje imaju povjerenja u pasoše njezinih zemalja članica. EU smatra da su pasoši njezinih zemalja članica među najsigurnijima na svijetu i da ispunjavaju sve međunarodne standarde, dodaje se u izjavi.

U Bruxellesu u ponedjeljak boravi izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, koji će se večeras sastati s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton te još s nekim ministrima zemalja članica.