Šef policije Dubaija
0

"Iza ubistva Hamasovog zapovjednika stoji Izrael"

FENA
Dahi Khalfan Tamim (Foto: Reuters)
Dahi Khalfan Tamim (Foto: Reuters)
Šef policije Dubaija izjavio je da je "99 posto" siguran da je Izrael umiješan u ubistvo komandanta palestinskog Hamasa u luksuznom hotelu u Dubaiju u januaru, objavio je u četvrtak jedan list u Emiratu.

"Naša istraga otkriva da je Mossad umiješan u ubistvo (Mahmouda al -Mabhouha). Mossad stoji iza ubistva 99 posto, ako ne i sto posto", rekao je šef policije Dahi Khalfan Tamim listu "Nacional" koji je objavio vijest na svojoj internet stranici.

Kako se sumnja, deset izraelskih agenata, uključujući tri žene, učestvalo je u ubistvu komandata palestinskog Hamasa Mahmouda al-Mabhouha u Dubaiju. Agenti su navodno imali pasoše Velike Britanije i još nekoliko evropskih zemalja.

Al Mabhoun je već duže vrijeme bio "legitimni cilj" izraelske službe sigurnosti, pošto je osumnjičen za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika. Stigao je u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) 19. januara avionom iz Damaska, gdje je živio u posljednje dvije decenije.

Poslije njegovog ubistva, izraelski zvaničnici su objelodanili da je bio umiješan i u krijumčarenje oružja iz Irana u pojasa Gaze, mada nisu zvanično komentarisali taj incident.

Tajna služba Dubaija zatražila je pomoć u istrazi od kolega u Egiptu i Jordanu, kao i od Interpola.