Svjedok 13-godišnjakinja
11

Ubijena južnoafrička ekološka aktivistica, protivila se povećanju rudnika

N. V.
Fikile Ntshangase / Twitter
Fikile Ntshangase / Twitter
Južnoafrička ekološka aktivistica Fikile Ntshangase koja se usprotivila proširenju rudnika uglja u mjestu gdje živi, ubijena je u svojoj kući.

Ova 65-godišnjakinja je bila umiješana u pravni spor zbog proširenja površinskog kopa kojim upravlja Tendele Coal, a nalazi se u blizini najstarijeg rezervata prirode u Africi.

Lokalna policija je kazala da su četvorica muškaraca ušla u Ntshangasein dom u provinciji KwaZulu-Natal i pucali u nju. Ubistvu je svjedočilo 13-godišnje dijete koje sada pomaže vlastima u istrazi, no do sada nije bilo hapšenja.

Kompanija Tendelel Coal je u zajedničkoj izjavi s lokalnim čelnicima osudila "besmisleno ubijanje" i pozvala na smirenost.

Advokatica Fikile Ntshangase je rekla da je ona bila izuzetno hrabra, pogotovo kada su u pitanju radovi na rudniku koje mještani nisu podržavali, te da je bila istaknuti član organizacije za zaštitu okoliša u zajednici Mfolozi.

Pravnici koji zastupaju one koji se protive proširenju rudnika kazali su da prijetnje nasiljem i zastrašivanje nisu bili novost posljednjih mjeseci, a ranije je navodno pucano i na porodice koje su odbile da se odsele sa svoje zemlje.

Izvještaj Globalnog svjedoka kaže da je u 2019. godini u svijetu ubijen rekordan broj ljudi zbog odbrane zemlje i okoliša. Bilo je 212 takvih ubistava, što je za 30 posto više u odnosu na broj od godinu ranije.