{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ubijen jedan od vođa Al- Qaide

S
4.6.2011. u 20:51
0
7
Ubijen jedan od vođa Al- Qaide
0
Ubijen jedan od vođa Al- Qaide
Ilyas Kashmiri
Jedan od vođa Al-Qaide, koga su smatrali mogućim zamjenikom Osam bin Ladena, poginuo je u napadu američke bespilotne letjelice u Pakistanu, u blizini granice sa Avganistanom, rekli su izvori militanata i pakistanki obavještajni zvaničnici.
Ilyas Kashmiri (47), šef vojnih operacije Al kaide i jedan od pet najtraženijih lidera militanata u zemlji, optužen je za niz krvavih napada u južnoj Aziji, uljučujući masakr u Mumbaju 2008. godine.

Washington je ponudio pet miliona dolara kao nagradu za informaciju koja bi pomogla njegovo lociranje.

Smrt Ilyasa Kashmirija predstavlja još jedan udarac Al-Qaidi, mjesec dana nakon ubistva Bin Ladena u akciji američkih komandosa na sjeverozapadu Pakistana.

Ni zvaničnici SAD ni Pakistana nisu zvanično potvrdili njegovu smrt.

Međutim, ogranak Al-Qaide kojim je on rukovodio Harakat-ul-Džihad al Islami potvrdio je da je Kashmiri ubijen u petak u plemenskom regionu Južni Vaziristan.

"Uz božju pomoć Amerikanci će uskoro vidjeti osvetnički napad. Naš pravi cilj je Amerika", navodi se u saopštenju, proslijeđenom novianrima u Pešavaru.

Saopštenje je napisano rukom na bijelom papiru na kome se vidi i naziv same grupe, koja do sada nije komunicirala sa medijima.

Pakistanski obavejtšajni zvaničnik rekao da je Kashmiri među devet militanata ubijenih u tom napadu. On je dodao da je nekoliko raketa pogodilo jedno imanje u Južnom Vaziristanu.

Ime Kashmirija nalazi se na listi militanata koju su sastavile SAD i Pakistan.

Ovaj napad mogao bi popraviti veze dvije zemlje koje su pogoršane nakon jednostrane akcije američkih komandosa kada je ubijen Osama bin Laden.

Kashmiri, slijep na jedno oko i bez prsta na ruci, bio je jedan od najistaknutijih militanata, a poznat i kao najsuroviji. On se borio sa džihadistima u Afganistanu i u indijskom dijelu Kašmira 1990-tih i bio je toliko blizak centralnoj komandi Al-Qaide da se pominjao kao zamjenik Bin Ladena, iako su mnogi analitičari tvrdili da mu činjenica da nije Arapin značajno umanjuje šansu da dođe na tu poziciju.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: