Svijet
0

Ubijen jedan od napadača tokom Bostonskog maratona, potraga za drugim

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Bostonu je u toku velika policijska potraga za jednim od osumnjičenih za bombaški napad za vrijeme Bostonskog maratona. Jedna osoba je uhapšena dok je jedna ubijena u razmjeni vatre s policijom.

U Bostonu je u toku velika policijska potraga za jednim od osumnjičenih za bombaški napad za vrijeme Bostonskog maratona. Jedna osoba je uhapšena, dok je jedna ubijena u razmjeni vatre s policijom. Ranjen je i jedan policajac.

"Jedan osumnjičeni je ubijen, drugi je u bjekstvu", objavio je komesar bostonske policije Edward Davis na Twitteru.

Policiju su u predgrađe Watertown dovele dojava o krađi automobila i eksplozije koje su odjekivale Bostonom. Osumnjičeni su pucali na policiju.

Na terenu se nalaze specijalci, pripadnici lokalne polciije i FBI-a, koji pretražuju sve kuće i dijelove Watertowna. Stanovnicima je naređeno da ugase mobilne telefone i ne izlaze iz kuća, jer je treći osumnjičeni izuzetno opasan i naoružan. Ulice su blokirane za sabraćaj.

Još nije utvrđeno da li je ovaj incident povezan s pucnjavom i ubistvom policajca koje se dogodilo u kampusu Massachusetts Institute of Technology (MIT). No, sumnja se da je povezan sa terorističkim napadom tokom Bostonskog maratona u kojem je ubijeno najmanje troje, a ranjeno 178 ljudi.

FBI je objavio i fotografije osumnjičenih i zamolio građane za pomoć. Prema nezvaničnim informacijama, osoba koja se dovodi u vezu s ova dva incidenta mogao bi biti Sunil Tripathi, student Brown univerziteta koji se vodi kao nestao. Posljednji put je viđen 16. marta u svom stanu blizu univerzitetskog kampusa. Drugi osumnjičeni je njegov kolega Mike Mulugeta.

U ranijem incidentu, koji se dogodio oko 22:30 po lokalnom vremenu, za sada nepoznata osoba pucala je po kampusu MIT-a. Policajac, koji je odgovorio na poziv je ubijen s više metaka. Policijski službenici brzo su reagirali i okružili kampus MIT-a, ali nije objavljeno da li je osumnjičeni pronađen ili uhapšen. Studenti su bili zatvoreni i naređeno im je da ne izlaze iz svojih soba.

Ulicama Bostona odjekuju zvuci policijskih sirena, a građani su uznemireni.

"Od eksplozije mi je zasijala cijela kuća. Vrištala sam. Nikada nisam vidjela ništa ovako. Nikada, nikada", rekla je za New York Times građanka Loreta Kehayias.