Svijet
11

Ubica novinarke i snimatelja preminuo u bolnici

Klix.ba
Vester Lee Flanagan II koji je danas upucao i ubio tokom intervjua uživo novinarku Alison Parker i snimatelja Adama Warda sa WDBJ7 televizije, preminuo je u bolnici od zadobijenih povreda koje je nanio sam sebi vatrenim oružjem.

Ovu informaciju potvrdio je šef policije Franklina Bill Overton tokom konferencije za novinare koja se održava povodom ovog incidenta.

Nakon što je ubio televizijsku ekipu u cnetru Bridgewater Plaza, ubica je pobjegao svojim Fordom na aerodrom kojeg je potom tamo zamijenio sa Chevrloetom Sonicom i nastavio bježati.

Zahvaljujući informacijama ljudi sa ceste, policija je saznala da se Vester kreće autoputem I-66 i počela ga je pratiti.

Kada su ga pokušali zaustaviti pobjegao je i vozilo je uskoro sletilo sa ceste. Kada su policajci prišli, zatekli su ga ranjenog. Pucao je u sebe iz pištolja. Prevezen je u bolnicu Fairfax gdje je preminuo od zadobijenih povreda.

Overton nije mogao potvrditi da Flangan sam postavio snimak pucnjave i ubistava na društvene mreže.

"Nisam siguran da su osobe u koje je pucao i ubio uopće znale daje on tu prije nego se incident desio", rekao je.

Dodao je kako se vodi krivična istraga ubistva izrazivši žaljenje zbog ubijenih osoba jer ih je poznavao. Kada je riječ o trećoj osobi koja je ranjena, sagovornici u intervjuu Vicki Gardner, ona je operisana i sada je stabilno.

Flangan je imao 41 godinu i bivši je uposlenik WDBJ7 TV za koju je radio prije dvije godine kada je dobio otkaz. Bivše kolege opisale su ga kao osobu s kojom je bilo teško raditi, a kada mu je uručen otkaz morali su zvati policiju kako bi izašao.

Televizijska stanica nastavila je emitovati program nakon tragedije, a uposlenici su izrazili šok i duboko žaljenje zbog gubitka voljenih kolega. Adam i Alison su imali partnere, bili su zaručeni i planirali vjenčanja. Alison je napunila 24 godine prije sedam dana i tek počela živjeti sa svojim partnerom.