Svijet
6

Ubica novinarke i snimatelja ostavio pismo: Iznenađen sam što ovo nisam ranije uradio

Klix.ba
Muškarac koji je iz pištolja usmrtio bivše kolege tokom intervjua uživo, napisao je oproštajno pismo na 23 stranice u kojem je naveo kako je "iznenađen što to nije uradio ranije".

Prema navodima ABC Newsa, muškarac koji je tvrdio da je Bryce Williams, što je bilo ime pod kojim se ubica Vester Lee Flangan potpisivao dok je radio za medije, tražeći broj faksa koji je poslije koristio nakon pucnjave u Smith Mountain Lake za slanje dokumenta.

U dokumentu je napisao kako je bio žrtva rasne diskriminacije istaknuvši kako ga je informacija o ubistvu devet crnaca u crkvi u Charlestonu izbacila iz takta. Također tvrdi kako su incijali žrtava bili napisani na mecima kojima je ubio novinarku Alison Parker i snimatelja Adama Warda. Kazao je kako se divi naoružanim napadačima koji stoje iza pucnjave u srednjoj školi u Coloradu. Dokument je nazvan "Oproštajno pismo za prijatelje i porodicu".

"Možda zvuči kao dam sam ljut. I jesam. Imam svako pravo da budem. Ali kada napustim Zemlju, jedina emocija koju želim osjećati je mir", stoji u pismu.

Naveo je i to kako je sedmicama prije ovog zločina običnim prolaznicima govorio kako "mrzi ljude", ali da je to radio s osmijehom na licu jer je znao šta se sprema. Nakon krvavog pohoda Flangan je izvršio samoubistvo pucajući u sebe dok je vozio na autoputu u iznajmljenom Chevroletu Sonicu. Preminuo je u bolnici.

Flangan je radio za televizijsku stanicu WDBJ i dobio je otkaz 2013. godine. Otkaz nije primio dobro, te ga je policija morala izvesti iz kancelarije. Osim bivših kolega pucao je i u Vicki Gardner koja je bila sagovornica u intervjuu. Srećom, nakon trosatne operacije ljekari su joj uspjeli spasiti život i ona je stabilno. Prema tvitovima s Flanganovog računa koji je ukinut, Alison mu je upućivala rasističke komentare, a Ward ga je prijavio odjelu za ljudske resurse nakon jednog zadatka.

Ono što dodatno zgražava jeste da je Flangan i sam snimio svoj krvavi pohod, a video je objavio na društvenim mrežama dok je trajala potraga za njim.