Svijet
0

Ubica iz Toulousea Mohamed Merah boravio u Izraelu

SRNA
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Izraelska obavještajna služba Shin beta saopštila je danas da je istragom utvrdila da je Mohamed Merah, sedmostruki ubica iz Tuluza, proveo nekoliko dana u Izraelu i na palestinskim teritorijama prije više od godinu i po dana.

U izvještaju se navodi da je Merah ušao u zemlju 10. septembra 2010. godine iz Jordana. Izraelska obavještajna služba tada je provela isragu o njemu, ali nije pronašla bilo kakve sumnjive informacije i njemu je dozvoljeno da uđe u Izrael.

List Harec piše da istraga Shin beta nije mogla da potvrdi tvrdnju francuske obavještajne službe da je Merah bio uhapšen u Izraelu jer je bio naoružan nožem.

Merah je proveo tri dana u Izraelu i nije poznato da li se za to vrijeme bavio nekim terorističkim aktivnostima.

Sigurnosni izvori rekli su Harecu da je Merah posjetio Izrael prije boravka u Afganistanu ili Pakistanu i da nema informacija o tome da li je ili nije predstavljao bsigurnosnu prijetnju.

Ovo otkriće uslijedilo je dan nakon što je sud u Francuskoj formalno pokrenuo istragu protiv Merahovog brata Abelkadera i naredio da on ostane u pritvoru zbog sumnje da je umiješan u ubistva.

Mohamed Merah ubijen je hicem iz snajpera tokom okršaja sa francuskom policijom u Tuluzu, poslije opsade njegovog stana koja je trajala više od 30 sati.
On je prethodno rekao policijskim pregovaračima da je ubio tri francuska vojnika, troje jevrejske djece i rabina kako bi se osvetio za stradanje palestinske djece i zbog učešća francuske vojske u operacijama u Afganistanu.