|

U zabavi povodom smaka svijeta turisti oštetili drevni hram Maja

U zabavi povodom smaka svijeta turisti oštetili drevni hram Maja
104
S
SRNA
24.12.2012. u 10:02
22
komentara
104

dijeljenja
U zabavi povodom smaka svijeta turisti oštetili drevni hram Maja Foto: AFP
Turisti, koji su u Gvatemalu došli da bi prisustvovali "smaku svijeta", oštetili su drevni kameni hram u Tikalu, najveću arheološku lokaciju i urbani centar civilizacije Maja.
"Nažalost, brojni turisti peli su se na hram i oštetili ga. U redu je što se održavala neka vrsta proslave, ali turisti moraju da budu svjesni toga da je ovo svjetska baština i pod zaštitom UNESCO-a", rekao je tehnički savjetnik na lokaciji Osvaldo Gomez.

On nije precizirao obim oštećenja, ali je naglasio da je zabranjeno penjati se stepenicama u hram. Prema njegovim riječima, nanesena šteta se ne može popraviti.

Hram dva, koji je visok oko 38 metara i okrenut je ka centralnom trgu Tikal, jedan je od najpoznatijih struktura na svijetu.

Više od 7.000 ljudi posjetilo je Tikal krajem prošle sedmice da bi posmatralo sveštenike Maja kako održavaju ceremoniju i pale vatre u vrijeme izlaska Sunca da bi obilježili dolazak nove ere.

U petak je obilježen kraj ere, koja je, prema kalendaru Maja, trajala 5.200 godina. Pojedini su vjerovali da taj datum obilježava i "smak svijeta".

UNESCO je Tikal 1979. godine proglasio svjetskim nasljeđem.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...