|

Ukradene indijanske izrezbarene stijene sa svetog zemljišta

Ukradene indijanske izrezbarene stijene sa svetog zemljišta
0
Klix.ba
21.11.2012. u 14:40
3
komentara
0

dijeljenja
Ukradene indijanske izrezbarene stijene sa svetog zemljišta
Grupa vandala je uz pomoć moćnih alatki isjekla i odnijela stijene sa izrezbarenim motivima koje su napravili Indijanci prije 5.000 godina na svetom zemljištu u Sierra Nevadi u Californiji.
Četiri izrezbarene stijene koje su napravili drevni Indijanci prije 5.000 godina su uklonjene iz vulkanskih stijena, a još nekoliko ih je oštećeno, prenosi The Los Angeles Times.

"Kada smo stigli i vidjeli nastalu štetu, moje srce je stalo. Ove stijene su veoma stare i dio su naše kulture", rekao je Raymond Andrews, jedan od policajaca zaduženih za čuvanje historijskih lokacija plemena Paiute.

Krađa se čini još besmislenijom ako se uzme u obzir cijena ovakvih predmeta na crnom tržištu. Ukupna cijena svih ukradenih motiva je između 500 i 1.500 dolara, a šteta koja je napravljena na historijskom naslijeđu je neprocjenjiva.

"Mi još uvijek koristimo ovakve lokacije za edukaciju pripadnika plemena i njihove djece o našoj historiji i duhovnim vezama. Ovo je bitna duhovna i ceremonijalna zaostavština naše historije. Plemenske starješine su apsolutno zaprepaštene", dodao je Andrews.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...