BiH
0

Otvoren hram boga Mitre u Jajcu

FENA
Foto: glasjajca.com
Foto: glasjajca.com
Hram boga Mitre u Jajcu, jedan od najznačanijih mitreuma u Evropi, danas je uz prigodnu svečanost zvanično otvoren za sve zainteresirane posjetioce.

Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH" finansiranoga sredstvima vlade Kraljevine Španije. Vrijednost projekta je oko 260.000 KM.

Otvaranju ovog neprocjenjivog spomenika prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH Yuri Afanasiev, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, ambasaforica Kraljevine Španije u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, te tajnik Društva za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Jajca Enes Milak.

Načelnik Hozan istaknuo je da su građani Jajca posebno počašćeni što mogu reći da Grad Jajce uistinu čuva i njeguje svoju spomeničku baštinu, te da su sretni što o tome svjedoči i ovaj jedinstven spomenik.

"Sačuvati od zaborava i ponositi se vjekovnim postojanjem trajna je zadaća općine Jajce i njenih građana", poručio je Hozan.

Ambasadorica Errasquin ističe da je projekt obnove Hrama Mitre odabran ne samo zbog ogromne historijske i kulturne vrijednosti, već i bogaćenja turističke ponude Jajca, stvaranja novih radnih mjesta i doprinosa održivom ekonomskom razvoju.

"Jajce može poslužiti kao odličan primjer mnogim gradovima u BiH kako konsolidovana turistička ponuda može biti motor razvoja i komparativna prednost, potrebna za ekonomski rast i razvoj", poručila je ona.

Enes Milak je podsjetio da spomenik datira iz 3. stoljeća nove ere te da mitreizam kao kult potječe iz Indije, ali su ga rimske legije preko Irana, Sirije i Iraka donijele i u Jajce. Podsjeća da je zbog vlage spomenik drastično propadao.

"Sada je napravljen novi zaštitni objekt koji ventilira zrak i nadam se da ćemo ovim spriječiti propadanje spomenika. To je jako lijepa staklena zgrada s metalnim krovom koja natkriva spomenik", istaknuo je Milak.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca.

Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.