Svijet
0

U Washingtonu skup o smanjenju globalnih finansijskih rizika

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Predstavnici centralnih banaka i ministri finansija 34 razvijene i zemlje u razvoju okupili su se u nedjelju u Washingtonu da bi razmotrili načine smanjenja rizika po globalni finansijski sistem.

Skup posvećen okvirima takozvane makro-razborite politike održava se na marginama proljetnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB).

Kako je ocijenio MMF, globalna kriza pokazala je sve nedovoljnosti sredstava javne politike da se bave sistematskim rizicima koji imaju dalekosežne ekonomske i društvene posljedice u mnogim državama.

"Makro-razborita" regulacija postala je novi korak razvojne politike čiji je cilj jačanje finansijskog sistema u zemljama i preko granica. Općenito, ta politika se definira kao ona koja koristi razborita sredstva da bi ograničila sistemske finansijske rizike ili one koji pogađaju čitav sistem.

Preko toga, razumijevanje kada i koje instrumente treba koristiti iu kojoj situaciji, još je uglavnom u ranoj fazi. Razvijanje političkog okvira da bi se ti nedostaci popunili hitan je izazov i postao je tema interesiranja političara i akademika, ocjenjuju u MMF-u.

"Pred nama je puno posla. Potrebni su nam dobri metodi identifikacije i kontrole sistemskih rizika, razvijena oruđa za ograničenje sistemskih rizika, kao i jasno određena odgovornost", izjavio je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn na početku skupa.

Potreban nam je efikasan mehanizam koordinacije kako bi se osiguralo da se "makro-razborita" politika primjenjuje s drugim politikama kako bi se izbjegla izgradnja rizika, dodao je.

Razni tipovi javne politike različito gledaju na finansijsku stabilnost, što odražava složene interakcije između finansijskog sistema i ekonomije u cjelini. Globalna dimenzija toga je da svaka zemlja mora voditi računa o politikama drugih, odnosno o posljedicama svoje politike po ostale države.

Da bi "makro-razborita" politika bila efikasna, potrebni su institucionalni aranžmani u okviru kojih bi donositelji političkih odluka bili sposobni i spremni da djeluju. To može biti izazov, jer su troškovi takvog djelovanja uočljivi odmah, a koristi se vide tek na duži rok.

Istovremeno, lobiranje i politički pritisci mogu voditi u pravcu nedjelovanja i pripremiti tlo za novu krizu.

Sudionici skupa usaglasili su se da je potrebno još analiza i iskustva koje će donijeti koristi za procjenu efikasnosti "makro-razboritih" oruđa, naveo je MMF, prenosi Tanjug.