Prva opcija Ruanda
0

U Velikoj Britaniji razmatraju slanje migranata na otok udaljen 6.000 kilometara

F. H.
Lokacija otoka (Mapa: Google Maps)
Lokacija otoka (Mapa: Google Maps)
Ministri u Velikoj Britaniji sastavljaju prijedloge za slanje migranata, koji dolaze u zemlji ilegalno prelazeći La Manche, na Otok Ascension, ako ne uspije plan o slanju u Ruandu.

Kao dio radikalnog "plana B", za koji se vjeruje da je u vrlo ranoj fazi, ilegalni migranti bi bili prebačeni na više od 6.000 kilometara udaljeni britanski prekomorski teritorij u južnom Atlantiku.

Kao dodatna rezerva, pet drugih zemalja, za koje se vjeruje da su sve u Africi, pregovaraju s Ministarstvom unutrašnjih poslova da preuzmu one koji stignu malim čamcima ili u stražnjem dijelu kamiona prema shemama sličnim dogovoru s Kigalijem.

Broj migranata iz malih čamaca koji su ove godine stigli u Britaniju premašio je 15.000, a očekuje se da će ih biti više sljedećih dana kako se vrijeme popravi.

Ministri Home Officea tek trebaju odlučiti koji je rezervni plan najvjerovatnija opcija za razvoj u slučaju da shema za Ruandu u konačnici bude blokirana.

Sporazum vrijedan 140 miliona funti s Kigalijem žalbeni je sud u junu proglasio nezakonitim na temelju ljudskih prava. Prema dogovoru, migranti iz Kanala i drugi neregularni došljaci bit će poslani u glavni grad Ruande kako bi tamo zatražili azil, a ne ovdje.

Iako su ministri "uvjereni" da će Vrhovni sud stati na njihovu stranu i poništiti presudu u oktobru, Home Office smišlja niz opcija u slučaju da se od dogovora mora odustati.

Do razvoja događaja je došlo nakon što je ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman jučer izjavila za The Mail on Sunday da su "sve opcije na stolu" ako se projekt u Ruandi ne može nastaviti.

Budući da je otok Ascension britansko tlo, nada se da će to ukloniti neke pravne poteškoće povezane s deportacijom migranata u stranu državu. Ali prijedlozi za centar za obradu na Ascensionu predstavljaju imaju logističke poteškoće.

Teritorij koji se nalazi oko 1.600 kilometara od obale podsaharske Afrike nema bolnicu i premještanje velikog broja migranata i osoblja tamo moglo bi preopteretiti postojeće pogone za struju i vodu. Migranti bi se slali u Ascension samo na obradu, a ne sa jednosmjernom kartom, pretpostavlja se.

Oni kojima Home office odobri azil ili humanitarnu zaštitu vratili bi se u Veliku Britaniju. Nejasno je što bi se dogodilo s migrantima čiji su zahtjevi odbijeni.

Home Office često se suočava s nepremostivim preprekama kada pokušava ukloniti neuspješne tražitelje azila, od kojih se mnogi ne mogu vratiti u svoju domovinu. Drugi britanski prekomorski teritoriji – uključujući Falklandske otoke – smatrani su mogućim lokacijama za obradu migranata prije nego što je dogovoren program za Ruandu.

No krajem 2021. Falklandi su isključeni s obrazloženjem da bi bilo politički katastrofalno da su prikazani kao "odlagalište" nakon rata 1982. koji je koštao više od 200 britanskih života. Nejasno je hoće li se Falklandi ili drugi teritoriji ponovno razmatrati kao alternative Ruandi.

Prošlog mjeseca, najviši državni službenik Ministarstva unutarnjih poslova Sir Matthew Rycroft otkrio je zastupnicima da odjel radi na drugim planovima "paralelno" sa sporazumom s Ruandom.

Prošle je godine objavljeno da je Britanija prije usvajanja plana za Ruandu bila u naprednim pregovorima s Ganom, Marokom, Nigerijom i Namibijom oko sličnih dogovora o primanju tražitelja azila iz Velike Britanije.