Svijet
105

U Turkmenistanu zabranjena prodaja svih duhanskih proizvoda

Klix.ba
Predsjednik Turkmenista zabranio je prodaju bilo kojeg duhanskog proizvoda u toj zemlji.

Kako prenose tamošnji mediji, novim dekretom pokušava se uvesti zabrana pušenja, a prodavnice koje se ogluše na zabranu mogu biti kažnjene i do 6.900 manata (oko 3.000 KM).

Chrono-TM, nezavisni turkmenski portal, izvještava o cvjetanju crnog tržišta na ulicama glavnog grada Ashgabata gdje cijena kutije cigareta prelazi 20 KM.

Turkmenski predsjednik Gurbanguly Berdymukhamedow, oko kojeg postoji svojevrsni kult ličnosti, često se može vidjeti kako uživa u aktivnostima na otvorenom poput vožnje biciklom ili pecanja, te je očito da nije ljubitelj cigareta i pušenja.

Čak štaviše, smijenio je Atadurda Odmanova, čelnika državne institucije koja se bavi zaštitom sigurnosti i zdravlja društva jer nije uspio ohrabriti pušače u Turkmenistanu da odustanu od pušenja.

Ipak, čini se da je Berdymukhamedow malo moderniji od svog prethodnika Sapamurata Niyazova, koji je umro 2006. godine. Naime, sadašnji predsjednik je povukao zabrane cirkusa i opere za koje se smatralo da "nisu dovoljno turkmenski", vratio stara imena mjesecima u godini, koje je Niyazov imenovao po sebi i svojoj majci, te omogućio rad internet kafićima u Ashganatu u kojima korisnici sada imaju ograničen pristup internetu.

Ipak, generalno gledajući, i sadašnji predsjednik je jednako rigorozan u zabrani postojanja svih opozicionih partija, progonu vjerskih i etničkih manjina i zadržavanju apsolutne kontrole nad elektronskim medijima. Kada je najavio zabranu duhana, na državnoj televiziji je pokazan snimak spaljivanja hiljada kutija cigareta.

Ostaje da se vidi kakav će utjecaj ovakva politika imati na zdravlje građana u Turkmenistanu gdje je životni vijek u prosjeku tek 65 godina.