Zdravlje
156

Turkmenistan u potpunosti zabranio cigarete i ostale duhanske proizvode

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov zabranio je prodaju duhana i svih duhanskih proizvoda u ovoj srednjoazijskoj zemlji.

Prema novom zakonu sve prodavnice i radnje u kojima budu pronađene duhanske prerađevine mogu računati na kaznu i do 6.900 manata (oko 1.600 eura).

Kako navode Independent, ovaj zakon je dio kampanje predsjednika Berdimuhamedova koja podrazumijeva "unapređenje životnih navika svih Turkmena".

Naime, Berdimukamedov često je viđen kako se bavi raznim zdravim aktivnostima poput trčanja i vožnje biciklom ulicama glavnog grada Ašgabata.

Još ranije je dao otkaz Atadurdu Odmanovu, načelniku Državnog servisa za očuvanje zdravog društva, organa kojeg je predsjednik osnovao prilikom preuzimanja dužnosti 2006. godine. Razlog je bio što Odmanov "nije uspio turkmenski narod odgovoriti od konzumacije štetnih materija".

Gurbanguly Berdimuhamedow (Foto: EPA)
Gurbanguly Berdimuhamedow (Foto: EPA)

Ipak, svjetski analitičari predviđaju kako će ovaj zakon samo doprinijeti razvoju crnog tržišta cigareta.

Kako tvrde Reporteri bez granica, Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih država na svijetu, a po pitanju slobode medija ispod ove države svrstane su samo Sjeverna Koreja i Eritreja.

Ostaje vrijeme da se vidi da li će novi zakon imati utjecaj na zdravlje Turkmena, čija prosječni životni vijek iznosi tek 65 godina.