Libija
0

U Tripoliju Gadafijevi slave, opozicija negira gubitak gradova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade Libijaca odanih lideru Moameru Gadafiju proslavljale su danas u centru Tripolija pobjedu nad opozicionim snagama, trubeći i pucajući u vazduh, dok druga strana demantuje izveštaj državne televizije da su Gadafijeve snage ponovo zauzele ključne gradove, prenose agencije.

"Pucamo da bismo proslavili pobjedu nad Al Kaidom. Pobijedili smo, Al Kaida je poražena", rekao je jedan vojnik za agenciju AFP koja navodi da je slavlje počelo prije zore i trajalo satima.

Na centralnom trgu u Tripoliju okupilo se oko 5.000 pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija, a prema ovoj agenciji, među njima je bilo i djece koja su nosila oružje. Istovremeno, libijska državna televizija objavila je da su Gadafijeve snage ponovo zauzele nekoliko ključnih gradova uključujući naftnu luku Ras Lanuf, Tobruk, koji kontroliše pristup granici sa Egiptom, Zaviju i Misratu.

S druge strane, dopisnik Frans presa iz Ras Lanufa tvrdi da je taj grad i dalje u rukama opozicionera, uprkos nekoliko vazdušnih napada Gadafijevih snaga.

Libijska državna televizija je izvjestila da su pristalice Gadafija slavile uspješnu kontraofanzivu u svojim uporištima - Gadafijevom rodnom gradu Sirtu, u centralnom dijelu priobalnog pojasa, i u gradu Sebha, na jugu, kao i u samoj prijestonici.

S druge strane, AP javlja da se u Tripoliju rano jutros nekoliko sati čula teška artiljerijska paljba i da su pucnji odjekivali i u blizini Gadafijeve rezidencije, ali da za sada nije poznato ko je pucao.

Portparol vlade Abdel Madžid al Dursi izjavio je za američku agenciju da je u pitanju slavlje, ističući da su vladine snage preuzele kontrolu nad naftnom lukom Ras Lanuf. Opozicione snage su ovu luku zauzele u subotu, potiskujući pripadnike suprotnog tabora ka zapadu, dok su vladine snage upale tenkovima u Zaviju, na zapadu, gdje je u borbama za kontrolu za dva dana poginulo najmanje 60 ljudi.

U međuvremenu, pripadnici libijske opozicije demantovali su navode libijske televizije da su snage odane lideru Moameru Gadafiju preuzele kontrolu nad Tobrukom, na krajnjem istoku zemlje i Misratom, oko 200 kilometara istočno od Tripolija, ističući da pobunjenici napreduju ka zapadu.

Jedan od pobunjeničkih lidera u naftnoj luci Ras Lanuf, pukovnik Bašir al Mograbi rekao je da je oko 8.000 pobunjenika raspoređeno od egipatske granice do grada Nofilije, zapadno od Bengazija. On je kazao da su antirežimske snage zauzele grad Al Navfalijah na zapadu i da napreduju ka Sirtu, Gadafijevom uporištu.

Da bi razjasnila činjenice u vezi s nasiljem u toj zemlji, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton odlučila je da pošalje u Libiju međunarodnu misiju visokog nivoa, koja će obezbijediti "informacije iz prve ruke i u realnom vremenu", na osnovu kojih će biti pripremljena vanredna sjednica Savjeta EU u petak.

Gadafi je, u intervjuu za francuski nedeljnik "Žurnal de dimanš" (Journal de Dimanće) rekao da se u Libiji bori protiv islamističkog terorizma, ističući da je razočaran zbog odsustva podrške iz inostranstva i upozorivši da će, ukoliko pobuna uspije, oblast Sredozemlja zahvatiti islamistički sveti rat. Evropu je upozorio da će na njene obale pristići veliki broj libijskih emigranata ukoliko ga neprijatelji zbace s vlasti.

U međuvremenu, Francuska je pozdravila formiranje libijskog "nacionalnog savjeta" koji čine lideri Gadafijevih protivnika. Ovaj savjet sastao se juče u Bengaziju i proglasio se za jedino tijelo koje predstavlja Libiju, uprkos tome što Gadafi i dalje drži kontrolu nad prijestonicom i drugim gradovima.

Pobunjenici na istoku Libije zarobili su nekoliko pripadnika britanskih specijalnih snaga, ali su saopštile da prema njima dobro postupaju i da će ovo pitanje biti riješeno u najkraćem roku.